Tuesday, May 24, 2011

nasi lemak mewah....

mewah sungguh nampak nasi lemak nikan....ni kkida beli breakfast pagi tadi....sedap...

harganya cuma rm1.20 sahaja...jadi apa yang mewahnya...kalau nasi lemak kat kopitiam barulah boleh dikategorikan mewah...paling murah pun rm5...

mewah daun pisang....itu maksud kkida...nasi lemak mahal kat hotel dan cafe, kopitiam yang memang mewah harganya tu mana ada letak daun pisang....yang ni cuba tengok...tak yah kkida nak describe panjang lebar...

tapi yang pastinya nasi lemak ni memang sedap...truly kampung flavour...kalau malas nak buat nasi lemak kat sinilah kkida beli....dulu-dulu masa anak-anak kkida kuat makan sekali beli 10 bungkus...sekarang ni since aiman dan ajwad tak makan nasi...4 bungkus je...tu pun kalau atmam tak makan memang sampai kepetang jelah dok bawah tudung saju tu... lokasi tempat jual nasi ni ialah di simpang traffic light nak masuk ke sungai penchala...tepi jalan LDP besebelahan bangunan MOFAZ...dekat juga dengan stesen Petronas....kalau pagi memang ramai orang pejabat minum kat situ...TV3, abang-abang Polis kita, orang yang rushing nak ke office...

selain nasi lemak ada laksam, nasi bungkus berkuah, kueh mueh, roti bakar, telor dsbnya...cuma one thing, tempatnya tepi jalan dan kurang selesalah... apa kkida nak kongsi sesuatu yang menarik tentang nasi lemak ni ialah owner gerai ni...namanya Nawi...En Nawi ni bukanlah calang-calang orang...ada degree dalam bidang computer science dan pernah bekerja di Dubai dan beberapa negara lain...

tapi, tulah kehendak manusia ni bermacam-macam....kekadang susah kita nak ngertikan...dia lebih senang berniaga macam tu, tak perlu berpakaian kemas dan bertali leher, tak heran dengan kereta mewah...cukup sekadar apa yang ada....

dan yang paling kkida tak boleh lupa tentang Nawi ni ialah muka dia....sangat seiras dengan muka abang kkida...kata orang tu memang pelanduk dua serupalah....nantilah bila ada kesempatan kkida nak ambik gambar Nawi dan letakkan sebelah-sebelah dengan foto abang kkida...macam kembar...hehe...

oklah, kkida nak keluar lunch dengan hubby ni....nak ke Rebung...:)

6 comments:

  1. salam kkida..ssh nak cari nasi lemak murah skrg nie..nampak sedap tue!

    ReplyDelete
  2. mewah betulll...terbeliak biji mata saya melihatnya...nampak pun dah sedap.

    kat tempat saya pun ada org jual nasi lemak daun pisang rm1.20 pun sedap jugak dgn aroma daun pisangnya. laku kemain. kebanyakan org telefon dulu baru dtg pick up sbbnya ramai yg order berkotak2..perghhh...kalo setakat kita nak beli 4-5 bungkus batalkan saja niat sbbnya tak berbaloi nak tunggu...

    ReplyDelete
  3. i tahu tempat tu...mcm semak sikit, pastu kedai pun usang gituh kan....

    ReplyDelete
  4. nasi lemak sambal tumis kene sedap..tak kira berapa ringgit pon..mesti laku...

    ReplyDelete
  5. Antara minat dan cita2...tak sama kan....

    Cita2 utk belajar ke menara gading dah tercapai...hujungnya minatnya berbeza rupanya....

    ReplyDelete
  6. Salam,memang betul k.ida.nasi lemak bgkus dgn daun pisang aromanya mmg sdap kan..apetah lg mak sy pun meniaga ns lemak jg.memang org berebut2 beli.try la ns lmk mak sy.bru 60sen sbgkus..:)

    ReplyDelete