Monday, May 30, 2011

kenduri sana-sini...

musim cuti sekolah selalunya sinonim dengan musim orang naik pelamin...banyaknya wedding di mana-mana pun...jika lalu di kawasan perumahan tak kira di bandar atau di kampung memang kita akan lihat bayak kemah-kemah didirikan...dewan-dewan juga penuh ditempah...begitu juga hotel-hotel bagi mereka yang berkemampuan... semalam saya menghadiri dua kenduri kahwin, kedua-duanya di buat di dewan...perkahwinan pertama yang kami hadiri adalah perkahwinan anak rakan sekampung...suhaimi...anak suhaimi ni saya panggil angah je...tak tau nama sebenarnya...dulu angah pernah bekerja dengan my hb...

atas tulah rupanya pelamin angah...high class juga taste angah nikan...jenuhlah dia mengumpul duit nak wedding hebat macam ni...hehe....btw, selamat pengantin baru buat angah dan selamat menerima menantu kedua buat suhaimi... atas ni lauk pauk di majlis kenduri angah...semuanya sedap, cuma satu je kekurangannya...tiada lauk yang berkuah, semua kering...pada pendapat kkida sepatutnya kena ada kari atau dalca...barulah lengkap...

antara tamu suhaimi...orang kuat sungai penchala...datuk tobrani dan datuk abul hassan...dan bawah ni adalah isteri-isteri mereka...datin sharifah maheran dan datin kasmadiana...datin kasma orang popular jugalah satu ketika dulu.......
yang bawah ni pula adalah kenduri di kem wardieburn (betol ka ejaan ni...)...wedding anak school mate my hubby dolu-dolu....Lt Col Zahari Abu...kat dewan dalam kem tersebut...nilah pertama kali kkida masuk dalam kawasan kem ni...selama hari ni dok dengar nama je...anak Lt Col ni pompuan seorang doktor dan nikah pun dengan doktor juga... bila murid-murid tua berkumpul banyaklah cerita lama yang keluar...kita yg tukang ikut ni tumpang dengar dan tumpang gelak jelah...hehe....ada sesetengah tu kkida kurang faham apa yang depa sembangkan....

tapi yang menariknya bila tiba cerita bab anak-anak...soalan-soalan lazim yang biasa kita dengar seperti "anak hang berapa orang? yang tua dah umug berapa? yang kecik umug berapa? dah ada cucu ka belum?"

bila salah seorang kat meja tu kata anak dia yang kecik baru umur dua tahun setengah, punyalah besar gelak depa, hihi..."huih! hebat hang no...takpa-takpa...boleh tambah lagi"...

tapi yang bestnyer, salah seorang kawan depa punya anak 11 orang...kira paling terorlah tu...:) satu lagi topik yg menarik ialah bila mak-mak yang bukan classmate ni bersembang hal pelajaran anak-anak..."anak saya dapat biasiswa JPA nak gi UK, dulu abang dia dapat gi Australia, biasiswa JPA juga"

"anak saya pun dapat gi oversea juga" sampuk mak yang lain pula...

kkida senyum jelah...baguslah tu, satu permulaan yang baik untuk mencapai kejayaan dalam hidup, Insyaallah...Allah swt tu maha adil...hidup ni umpama roda...ada masa kita di atas dan ada masa kita di bawah...begitulah juga tatkala zaman suami-suami mereka dulu...ada kawan-kawan yang berjaya ke luar negara dan ada yang tidak...

bila tiba zaman anak-anak macam tulah juga...anak yang pandai belajar merasa pi luar negeri walaupun ayah dulu tak merasa dan sebaliknya.....kalau usaha keras pasti berjaya....duit tak boleh beli semua... oklah, ni kkida nak cerita pasal kek ni pula...petang semalam lepas balik dari kenduri, Ja, cousin my dh datang...pagi tu dia dah call dan cerita masalah maidnya...katanya dia tak mau dah ke maidnya tu dan tanya kkida jika ada kenal mana-mana agen...dia nak hantar maidnye tu ke agen je...

kkida ni pula, bak kata pepatah pucuk di cita ulam mendatang....memang tengah mencari pengganti bibik...dia nak balik Indon sebelum puasa ni...

jadi kkida kata, bagi kat kkda jelah Ja...hantar sini...meh kkda nak tengok apa masalahnya...mana tau kot-kot dengan kkda dia ok pula....sebab Ja tu memang lemah lembut sangat orang nye...memang kena gulai dengan maid jelah dia...huhu....

jadi petang tu Ja datang hantar maid dan bawa kek ni sebagai buah tangan...home-made kek...Ja ni pandai buat kek juga dan dia jual jika ada orang order....ini blog Ja kalau ada yang berminat... http://homecakehouse.blogspot.com/

blog ja ni blog baru, banyak lagi yang perlu di update...ja tinggal area nilai 3... dan ni pulak apa yang kkida buat breakfast tadi...roti lagi....jemu tengok ek! bread with scramble eggs...


5 comments:

  1. waaa itu maid rezeki terpijak..jaga baik baik..mau bertahan 2-3 tahun..rezeki rezeki

    ReplyDelete
  2. fuh! fening-fening....tapi takpa asal ada...jangan lari je dah...yang lain boleh di runding...malas kerja, tak tau kerja...kita masih boleh berkita...cuma jangan lariiiii....:)

    ReplyDelete
  3. syoknya pi kenduri tak yah masak dah eikkkk..balik2 pengsan kenyang nasi kenduri :D

    ReplyDelete
  4. salam.kak ida,wedding yang 1st tue saye pon pergi! hehe. pengantin perempuan (kak inas) is my friend! x sangke kite pergi wedding yg same.haih,kalau la saye kenal kak ida,msti da tegur taw :)

    ReplyDelete
  5. ixora,
    memang kenyang le....malam makan ringan-ringan je...

    Oxa...ish! susahnya nak sebut nama ni...hehe...akak datang awal before pengantin tiba sebab nak rush gi kenduri kedua tu...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...