Tuesday, May 31, 2011

dinner malam ni...

salam,
hari ni kkida agak sibuk...pagi-pagi lagi gi office hubby ada kerja sikit...lepas tu gi breakfast...today kkida tak masak lunch...sibuk mengemas my house villa maarof...actually villa maarof tu macam townhouse je...dua lapis...atas bawah lain-lain entrance...atas 3 bilik dan bawah ada 2 bilik...kkida jadikan rumah tu macam homestay...sewa harian...

lokasinya ok jugalah...tak jauh dari KL...so far yang ramai sewa kat situ adalah keluarga-keluarga bakal pengantin...ada sejauh Perlis dan Kelantan yang pernah sewa kat Villa tu...

minngu ni kkida ada tamu lagi, cuti sekolah biasalah...musim orang naik pelamin...:)...tulah yang sibuk mengemas tu...maklumlah rumah tinggal...berabuk sana-sini... oklah...since tak masak lunch, kkida pun rajinlah masak untuk dinner...lapaq juga perut ni kalau tak makan proper lunch...

tapi masakan kkida ni masakan biasa-biasa je...masakan yang dah nak dekat 15 kali kkida tayang kat blog ni...hehe...jangan boringlah ye...

atas tu lamb chop stir fry...goreng-goreng dengan bawang, kicap, sos tiram dan sos tomato...sebelum tu kkida rebus dulu supaya empuk sikit...bawah ni pulak makanan ruji kkida...hehe...karilah apa lagi...kari ikan senangin...cicah dengan roti benggali pun sodap nih! yang bawah ni pula, maid kkida terlebih rajin, dia gi kutip keladi lambuk kat semak depan rumah tu...maka jadilah masak lemak keladi lambuk dengan cendawan...masakan yang ni pun dah nak dekat 15 kali kkida tayang kat blog nih...:) Insyaallah esok, kkida nak pi penang...yang ni plan bidan terjun sebenarnya...mula-mula ingat nak gi trengganu...pastu tukar ke penang, pastu balik ke trengganu...

ahad lepas, sepupu my hubby, Ja ajak kami pi penang...ke kampung nelayan, depa nak gi makan fresh seafood...depa ada sedara mara yang tinggal kat situ...seorang nelayan...

wah! bestnye makan seafood yang baru naik dari laut...bakar dan cicah dengan air asam...yummy!...pernah beberapa kali saudara hubby ni ajak kami datang ke tempat dia kat kampung nelayan tu...setiap kali terserempak kat BM, mesti dia ajak...tapi kami memang tak berkesempatan...since my MIL tak lagi duduk di BM...kami memang jarang balik ke penang...

berbalik kepada cerita asal tadi...dalam perancangannya, Ja nak ajak kkida sekeluarga naik bot besar ke sebuah pulau yang cantik pantainya yang terletak ke selatan pulau pinang...pulau apa ntah...tapi bukan pulau jerejak ye...hehe...Ja kata mat saleh pun ramai yang suka gi ke pulau tu...

oleh kerana ramai mat saleh yang suka pergi ke pulau tu, rugilah pulak kalau kkida tak nak ikut depa pergi ke situ...:)...orang putih usaha datang jauh-jauh naik kapal terbang kerana nak enjoy beautiful landskap and greens kat malaysia ni...ni kita yang memang asal orang sini tak pernah nak jejakkan kaki ketempat-tempat macam ni...

btw...satu kemushkilan kkida ni adalah...kkida memang fobia kalau tengok air dalam...takut sebab tak pandai berenang....itulah masalahnya...

petang tadi baru sempat booking hotel...nasib baiklah penang tu banyak hotel...jadi masih banyaklah lagi pilihannya walaupun book last minute...kkida booking vistana hotel, jalan bukit gambir since nak dekat ke arah kampung nelayan...sebelum ni kalau gi pulau pinang kkida suka tidur area batu feringgi...my cousin ja pula akan datang dari parit buntar rumah parents dia...

hai panjang lebarlah pula kkida bersembang...orang tak tanya pun....kita sebok dok bercerita...hehe....

oklah bye...esok kkida tak bersiaran yek...mungkin sabtu kot...tapi mungkin tak juga sebab sabtu tu ada kenduri kahwin kat pekan, pahang...ahad pula ada 2,3 kenduri lagi...nak kena gi sebab orang dah ajak...tak baik kalau sengaja tak pegi...kesian tuan rumah yang jemput kita tu...kecualilah jika ada keuzuran...

6 comments:

  1. happy holiday Kak Ida...btw, kari tu memang best sangat nampak, cicah dengan roti je pun sodap

    ReplyDelete
  2. AsSalam kak.. nak tanya, keladi lambuk tu kemumu kan? kalo betul, sedapnya... arwah mak saya slalu masakkan dulu, mknan fav. saya.... tp skrg susah nak jmpa kat pasar pun..

    ReplyDelete
  3. keladi lambuk tu macam batang keladi...tapi jenis tak gatal...lebih lembut batangnya...macam sayur...memang sedaplah...

    ReplyDelete
  4. As'salam kak ida

    kak ida, keladi lambuk ni kat kampung2 ada kak. MIL ct pernah masak, kena pandailah kalau nak masak baru akan sedap rasanya. lamanya ct tak makan. Tambah2 lagi kalau masak dengan siput sedut pun sedap :D

    ReplyDelete
  5. Salam kunjungan... blog menarik.. senang2 singgah la ke blog saya
    ;)

    http://www.zuwairiaiman.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...