Monday, May 9, 2011

cucuq ubi kayu...

salam,
lambat kkida bersiaran hari ni...dari pagi hingga ke petang keluar ke sana sini melayan kerenah anak jantan kkida sorang ni...ajwad...

banyak lah cerita ajwad ni...pagi tadi ikut dia ke taylor's college hartamas, dia nak find out about A level program, lepas tu terus ke Semenyih pula, ke University Nottingham...nak tengok that Uni campus dan nak find out about the foundation program...UPU offer dia reject...sebab bukan kursus yang dia nak...

macam tulah ceritanya kkida hari ni...lunch memang tak masak...makan kat luar je...tapi petang tadi sempat buat cucuq ubi ni...

senang ke buat getuk ubi ni, pasti semua taukan... rebus ubi kayu, kemudian tumbuk hingga hancur, tambahkan garam dan gula dan kkida tambah kelapa parut sikit...gaul rata dan kemudian kepal-kepalkan bulat-bulat...goreng hingga kekuningan... yang tu bukan jari kkida yek!...tu jari anak dara kkida yang sulung tu...eka....seminggu dalam setiap bulan memang dia suka-suka nak kuku merah...selain daripada seminggu tu tak lah....:)

8 comments:

  1. kemas cantik je bebola ubinya tu..;)

    ReplyDelete
  2. btl kata nir easy tu. mmg kemas sgt getuk ubi tu. nk makan pun syg.he3

    ReplyDelete
  3. cantiknya bebola ubi ni...kalau sy mmg tak boleh bulat2kan kemas gini...mmg ada yg nampak cacat..hehehe..tgk ni nak makan pun sayang....

    ReplyDelete
  4. golek lama-lama...bulatlah dia...hehe...ubi kayu pun mungkin ada lain-lain jenis...dan jenis yang ni putih dan mudah di bentuk...

    ReplyDelete
  5. Salam,kkida,baru jumpa blog..best lah,suka bace...hihi,dpt ubi dr kmpung..so tgklah itnet,jukpa blog kkida...dah saved pun..seronok bace..kkida rumah mane..asal mane..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam hadijah,
      ala...baru jumpa blog kkida....:)
      lama dah blog kkida ni dipasaran...tulah kkida ni tak pandai nak promo blog macam blogger lain tu...cetek IT...:)
      btw, welcome to my blog...rajin2 tinggalkan komen ye...time kasih....:D

      Delete
  6. Bestnyer jika dpt jd hosewife full time mcm kkida...tk serabut ngan boss dan keja,hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada pro and con nye hadijah...dok rumah ada best ada tak best camtu juga keje office...ada best dan ada yang tak best...takpalah kita lakukan kerana Allah swt...pasti bahagia...:)

      Delete