Tuesday, May 10, 2011

chunky peanut butter bread...


Salam,
pagi ni baru sempat kkida nak update resepi ni...semalam memang keletihan sikit...masih lagi melayan kerenah anak lelaki kkida yang sorang tu, ajwad...

hari ni pun agak sibuk juga...biasalah pengurus rumahtangga...memang tak pernah habis kerjanya...:)

resepi bawah ni sebenarnye macam rekacipta kkida lah...hehe...beberapa hari ni kkida cuba cari resepi peanut butter bread...tapi belum jumpa lagi yang best...jadi tulah yang timbul resepi ni...bahannya sangat simple dan senang je nak membuatnya...kkida guna ready mix pancake flour...

resepinya macam ni...

1 1/4 cawan pillsbury pancake flour mix
(ayak kedalam sebuah mangkuk)

1 biji telur
3 sudu besar butter cair
3/4 cawan susu
4 sudu besar gula perang lembut
(letak semua bahan dalam sebuah mangkuk lain dan pukul hingga sebati (guna balloon whisk)...jika nak guna electric whisk pun ok...

perlahan-lahan tuangkan ke dalam tepung dan gaul rata...masukkan 1/4 cawan chunky peanut butter dan gaul rata...

sudukan ke dalam muffin pan yang telah digris dengan butter cair, tak perlu guna paper cup...bakar dalam oven selama 12 ke 15 minit pada suhu 190C... berus butter cair atas muffin yang panas...yummy!

7 comments:

  1. bagaikan sentuhan emas, cantik2 belaka semua yang Kak Ida masak dan buat eikk..kagum saya..Saya ni memang suka sangat peanut butter, cumanya tahan2 je selalu tu kalau dah rasa macam dah makan 'overdose':)

    ReplyDelete
  2. salam,
    ixora ni baguslah, always the first to comment entri kkida ni...:)
    kakida memang suka peanut butter dgn toasts...breakfast nak cepat...tapi tulah macam ixora ckp...kena tahan sikitlah...takut gebu sangat nanti...hehe...

    ReplyDelete
  3. Assalamulaikum Kak Ida

    membumbung tinggi, cantik sangat. tambah sedap kalau dapat merasa seketul dua dipagi hari minum pulak dengan KopiO panas.

    kak ida.. ct nak tanya ni kalau guna SRF boleh tak, nak mengantikan pancake flour tu.. tr kasih ya kak ida. nak cuba nnt insyaAllah :DD

    ReplyDelete
  4. waalaikum salam CT,
    memang sedap pepagi makan ringan-ringan camni...kopi O panas memanglah routine kkida setiap pagi...:)
    kkida rasa boleh kot guna self raising flour sebab more or less ingredient dalam tepung tu tak banyak beza...tak rugi CT cuba...trial an error...dari situ baru kita boleh belajar...

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum Kak Ida

    cantiknya peanut butter bread ni, rasanya nak cuba lah, last weekend sy dah buat peanut butter cheesecake, next weekend project ni, peanut butter ada balance lagi...,

    ReplyDelete
  6. Salam Ida...

    Simple je resepinya...tapi nampak gebunya...wah! bolehla kak cek try nanti ni...:)

    ReplyDelete
  7. akak..tumpang tny..susu 2 ,susu apa?susu cair ka susu full cream?

    ReplyDelete