Saturday, May 21, 2011

brokoli, peas dan cendawan goreng...

as salam,
selamat bermalam minggu...petang tadi hujan lebat...so kkida pasti ramai yang tak keluar kot....relax kat rumah jelah ye...kkida macam biasa dok kat rumah jelah...malam minggu ke malam tak minggu ke...i'll prefer to stay at home jika takda hal mustahak kat luar...

sebenarnya kkida ni tengah menunggu angka bertuah muncul kat fb 1001resepi tu....angka 160,000...oleh tu sementara angka tu nak muncul, biarlah kakida berentri kat sini...

petang tadi adik kkida call, kk jun....ada request dari magazine yang paling glamour sekali....mereka minta kerjasama kkida dan kk jun buat cookies/biscuits untuk keluaran magazine tersebut...bagi musim perayaan tak lama lagi...

mula-mula kkida agak reluctant jugalah nak buat...tapikan dek kerana dah beberapa kali jugalah depa tanya...maka kkida jawab oklah...bolehlah...nanti orang kata kkida ni jual mahal pulak...sebenarnya kkida ni dah pernahlah buat kek untuk masuk ke majalah yang memang dikenali ramai kat malaysia ni...i.e. jelita dan wanita...that was 10 years ago...pastu nak diikutkan memang selalu juga mereka request...tapikan kkida ni kureng rajinlah sikit kalau nak bershooting-shooting nih...memang sehari suntuklah jawabnya walau pun benda yang nak di shooting tu secotet je...kencah satu rumah...

kalau nak dicerita pasal shooting ni...memang banyak jugalah pengalaman kkida ni...kalau you all pernah tengok cerita los and faun lakunan ac mizal dan hans isaac tu, ada rumah kak ida dalam cerita tu...masa hans dengan ac bertekak kemudian one of them terjun dalam pool buatan depa sendiri tu...

scene nye tak sampailah 10 minit...tapi depa nak sediakan set pengambaran tu ambik masa berjam...kencah satu rumah kkida...sebelum tu trust lighting pernah shoot lampu rumah kkida yang depa supply untuk iklan dalam majalah impiana...pun ambik masa seharian...pernah kawan hubby kkida bawa kawan dia untuk shooting video nyanyian lagu...yg tu pun sama gak...mula-mula kata shoot luar rumah je...last-last masuk sampai kedalam...memang tak jadi kerja lainlah kkida jika melayan orang shooting ni...

recently ada sebuah majalah/suratkhabar email kkida, request untuk shoot my laman rumah...tapi buat masa ni kkida memang tak bersedia untuk menerima sebarang permintaan shooting menshooting ni...zarina zainudin juga pernah request nak buat drama seram kat rumah kkida...yang tu lagilah kkida tak nak...dan after zarina, ada pula satu lagi krew drama yang tetiba je muncul kat pintu pagar rumah kkida nak minta kebenaran shoot drama cerita hantu juga...kkida perambat depa...hehe...gila ke nak shooting cerita hantu kat rumah kkida ni, dah lah rumah dalam hutan...nanti tak tidor malam le aku...:) oklah, kita tutup cerita shooting dan kita balik kepada cerita makan...:)

hari ni ntah kenapa, kkida masak makanan yang agak berkhasiat jugalah...malam ni kkida goreng sayur ni...tapikan masalahnya, yang makannya hanya kkida sorang je...bertuah betullah...kenyang kkida makan sayur ni sensorang...hubby kkida nak makan maggi goreng je...mula-mula ingat nak gi makan kat luar malam ni, tapi sebab cuaca kurang baik...akhirnya makan kat rumah jelah... peas dan atas tu kkida rasa cendawan kaki gajah kot...hehe...tak tau nama sebenarnya... sayur ni kkida tumis macam biasa je...cuma brokoli, peas dan cendawan tu kkida celur terlebih dulu...

kkida tumis bahan tumbuk, i.e bawang-bawang, kemudian masukkan daging dan masak hingga daging empuk...akhir sekali baru masukkan sayur dan perisa...

5 comments:

  1. wa'kumsalam
    malam2 tgk masakan sihat rase lapo tetibe...

    ReplyDelete
  2. Salam kak ida..erkk tak molah kan shooting cerita hantu, takut kang, semua dah balik, "hantu" dia tinggal..siap duduk kat dapur akak lagi...adalah yg dia kenan tu..erkk.

    ReplyDelete
  3. salam mat,
    ish! jangan le cakap camtu, naik bulu roma kkida ni...dah le kkida selalu tinggal sorang je kat bawah bila malam (sbb laptop kat bawah)...nanti tak senang duduk le pulak...:)

    ReplyDelete
  4. uishhhh glamourous akak eikkkk...saya selalu gak buat sayur lagu ni, mujurlah my girl dan emak makan, lelain tu ermmmmm tak mau depa, maunya sawi goreng tu juga :D

    ReplyDelete
  5. salam Kkida...wah!bestnya org shooting kat umah kkida...citer seram xmo lah..kang kita yg tinggai berbayang2 hantunya..hihi

    ReplyDelete