Wednesday, May 25, 2011

3 layer egg sandwich

salam,
pagi ni kkida nak melayan anak dara kkida si hani tu, nak gi jalan masjid india...dia nak mencari blouse yang biasa-biasa je untuk pakai gi kelas....next week semester baru uitm bermula, ahad ni kkida nak hantar dia balik ke tapah after 4 minggu semester break....happy juga dengan first semester result hani...dengan kursus yang susah camtu memang pecah kepala juga le nak belajar untuk dapat pointer yang lebih 3 point...:) Alhamdulillah....

breakfast pulak pagi ni kkida buat yang simple je...sandwich telur...semalam punya lunch kat rebung sampai hari ni masih terasa...yelah all heavy and rich with santan and oil...lemak manis semua cukup....memang naiklah darah kkida....hehe....

daripada photo-photo ni kkida pasti semua boleh ikutkan step-by-step cara nak buat sandwich ni....bahan-bahannya hanyalah....roti 3 keping, telur sebiji, mayonnaise, cheese chedar sekeping, salad dan tomato...butter untuk sapu pada roti sebelum gril atas gril pan... pecahkan telur dalam roti yang berlubang tu....bila dah agak keras putihnya....dengan hati-hati balikkan roti tersebut dan biarkan telur tersebut set betul-betul macam photo bawah ni... letak cheese atas telur yang masih panas tadi... sapukan mayonnaise pada roti... susun salad... susun supaya roti yang ada telur tadi di lapisan tengah...boleh tambah apa saja bahan yang anda suka pada sandwich ini...ikut selera dan kreativiti masing-masing...

17 comments:

  1. Assalamualaikum kak,

    1 menu yg simple but very2 healthy...:)

    ReplyDelete
  2. sayur2 tu yg buat roti tu nampak sedap...mcm yg saya pernah tunjuk dekat blog saya...tapi, yg akak buat ni lagi mengancam siap tomato, cheese bagai..nti nak tiru resepi akak...^^

    ReplyDelete
  3. sedappppppppppnyeee.....

    sy nak pegi buat skrg jugak!

    ReplyDelete
  4. i learnt this "egg in the basket" from movie 'V' for vandetta.
    use lurpak unsalted butter, this will bring out the aroma and rich buttery taste.

    ReplyDelete
  5. keliur sudah melihatnye..huhuhu..yummy!!

    ReplyDelete
  6. kak ida, menu yg sgt menarik perhatianku..simple tapi sgt2 kretip...bangga sgt follow ur blog

    ReplyDelete
  7. wowwww semua bahan dah ada kat dapur ni..esok pagi brekpes ni la hikhikhik

    ReplyDelete
  8. macam sama pulok dengan bekalan untuk lunch saya hari ini, cumanya tak lawo macam yang Kak Ida buat :)

    ReplyDelete
  9. memang kretip tak terjangkau oleh fikiran kusss..t.kasih k.ida kongsi ilmu baru utk diri ini..anak pun kagum..dia pun nak try nanti..

    ReplyDelete
  10. kakida

    hari ni saya tak masak tapi bila menatap gambar sandwich ni rasa lapar sangat sangat...nak kena terjah dapor lah nampak nya...hahhaa

    ReplyDelete
  11. Askum kak ida...terimakasih bagi idea menu pagi ni...kdg2 tak terfikir nak buat yg menarik mcm ni...mesti anak saya teruja dapat makan sandwich ni...

    ReplyDelete
  12. terima kasih kerana suka dengan resepi kkida ni...kkida ni memang kreatip bila tiba bab makan...hehe...:)

    ReplyDelete
  13. mcm sedap pulak sandwich telur tu...
    kreatif betul ...

    cepat2 click website uitm nak tengok result..rupanya result student diploma jer baru keluar..frust betulll... student degree, master and phd lambat lagi keluar.... aaah suspen nak tengok berapa pointer dapat this sem... harap2 dapatlah kekalkan 3 pointer tu

    ReplyDelete
  14. ya ampuuuunn..sangat kreatif la kkida.

    benda ape kkida guna potong roti cmtu sikit punya la lawanya?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...