Friday, April 22, 2011

sotong masak tomato

sedap nih! selalunya saya hanya biasa makan ayam masak tomato...tapi hari ni saya cuba pulak buat sotong masak tomato....

tapikan, yang specialnya tu, saya tak guna tomato puri dalam tin atau can tomato...tapi saya blend sendiri 4 biji buah tomato merah ranum....hasilnya memang sedaplah jika kita guna fresh ingredients ni...memang tiada tandingannya...

sotong ni saya guna sotong yang bersaiz besar...baru sedap...dalam 3,4 ekor cukup... bersih dan potong bulat...tumbuk beberapa biji bawang putih dan halia...panaskan minyak sikit dalam kuali dan tumis bawang tumbuk tadi...masukkan beberapa sudu cili blender (jika suka pedas lebihkan cili blender)...

kacau sebentar, kemudian masukkan tomato blender tadi....biar kuah mendidih, kemudian masukkan sotong...masak hingga kuah tinggal separuh, tambahkan 1/4 cawan santan pekat, garam, gula dan perisa...masukkan sebiji bawang besar potong bulat dan cili merah, hijau belah....masak hingga kuah pekat...sebelum tutup api taburkan daun sup dan daun bawang...hidang dengan nasi, roti atau pasta...yummy! selain tu saya buat japanese cucumber and carrot pickle ni...simple je...nak ke resepinya?...:) dan juga rendang pedas ayam...ada rasanya entri untuk resepi rendang pedas ni... dan tanpa segan silunya, kakida letak photo ni...hehe...my favourite petai rebus makan dengan sambal tempoyak...fuh! kalah semua yang atas tu...:D

4 comments:

  1. Salam Ida...

    Setuju2...menu yg bwh tu paling best...terbukak selera...petai rebus...sedap...cam makan kcg pun ada...

    ReplyDelete
  2. cik cek,
    kita sejiwa....kalau mak ida, petai ni dia makan mentah je...tak payah sambal pun ok...
    tapi lepas makan kena gosok gigi lama-lama ye...hehe...

    ReplyDelete
  3. sotong tu nampak...............sedapnye kak

    ReplyDelete
  4. selepas makan petai eloknya makan buah spt betik atau tembikai biar aromanya dlm mulut cpt hilang...gosok gigi lama2 pn sukar nk kalahkn aromanya..he3

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...