Tuesday, April 12, 2011

rezki hari ni....alhamdulillah...

salam,
bawah ni adalah lunch yang saya prepared today...mula-mula ingat nak lunch kat luar, malaslah nak masak hari ni (yelah, kan birthday kita hari ni, takkanlah kita nak kena masak juga...hehe...)

tapi bila ingat balik....walau pun lunch kat luar, kat rumah nak kena masak juga...nanti bebudak (anak2) ni nak makan apa....balik dari sekolah masing-masing pasti tanya..."mama masak apa" dan depa akan selak tudung saji....akhirnya mau tak mau, masak jugalah....demi anak-anak kan!

tapikan, walau pun special day...kakida masak biasa-biasa (nothing special)...yelah, ikut kata mulut yang nak makan...sebab kakida ni memang suka makan tempoyak dan tempoyak pun banyak...maka kakida pun buatlah gulai tempoyak ikan talapia (dari kolam kat depan rumah tu...suruh bibik tangkap 4 ekor).

dan nah! sedapnya gulai tempoyak stail kuala, resepi bondaku...:)

selain tu, since ada beef steak dalam freezer, kakida pun buatlah black pepper steak...then kakida terjumpa pulak entah bilalah punya pedal ayam....(tak ingat bila beli)...maka di goreng je pedal tu dengan terung belanda...masak senang-senang je... resepi masak tempoyak kakida ni senang je....tumbuk cili merah (buang biji), cili padi merah, kunyit hidup dan serai....letak dalam kuali/periok, tambahkan air dan tempoyak (semua bahan kakida tak beri exact kuantiti, terpulang kepada selera anda sendiri)...didihkan hingga menggelegak...

masukkan ikan, tambahkan air jika nak kuahnya banyak...kalau tempoyak tak cukup masam, masukkan sekeping asam gelugor...masukkan bendi atau timun atau terung (terpulang pada anda)...season dengan garam, perisa, gula jika perlu....akhir sekali masukkan daun kesum/kunyit jika suka... kepingan daging ini digril terlebih dahulu atas gril pan (season with salt and pepper)...bila dah masak, ketepikan dan slice menjadi kepingan kecil (1 inci lebar)...

untuk sosnya itu, bawang putih dan halia ditumbuk lumat....kemudian ditumis hingga kekuningan, masukkan cili blender, serbuk atau sos lada hitam, kicap manis, kicap cair....masukkan sebiji potongan bulat bawang besar, buah tomato slice, cili hijau, cili merah....kacau dan akhir sekali masukkan potongan daging...season to taste... masak lemak pucuk paku....kalau campurkan tempoyak sikit pun sedap...tapi sebab dah ada gulai tempoyak.....yang ni kakida masak biasa je... pedal ayam ni goreng dulu dengan garam dan kunyit hingga garing, ketepikan...bahan-bahan yang lain tu bidan terjun je...mana yang ada dalam fridge, itulah yang kakida sambar... last sekali....sambal belacan buah kuini....sedap weh!

dan bawah ni...tadaaaaaa....

percubaan pertama kakida buat serimuka....memanglah tak cantik langsung dan kastad bahagian atas tu lembik sikit (mungkin kurang tepung)...tapi dari segi rasa, sedapppp...

btw...kakida happy juga sebab lama dah berangan nak buat serimuka ni...tapi dok bertangguh dari sehari ke sehari....dan hari ni...instead of buat birthday kek, kakida buat serimuka...sebenarnya malu pun ada juga nak letak gambo serimuka yang separuh jadi kat blog ni...tapi takpalah...kita belajar dari kesilapan...dan Insyaallah, kakida akan cuba buat hinggalah serimuka kakida nampak cantik suatu masa nanti...hehe...:)

resepinya...takyahlah ye....next time bila dah cantik rupanya....



9 comments:

  1. Ambik ko..!! tak nak masak pun bila bersilat kat dapur berderet lauk!

    Naik semput saya melihat makanan..hahhaha

    Happy birthday Kak Ida...semuga di panjang kan umur,di murah kan rezeki dan sentiasa bahagia dunia akhirat..Aminnnn

    ReplyDelete
  2. Ezza,
    biasalah, kitakan orang dapur...tapi tu semua masakan biasa-biasa je...masak nak cepat namanya...:)
    thank you for birthday wish tu ye...:)

    ReplyDelete
  3. Kak Ida,
    cakap je masak biasa...
    bagi saya tu dah luarbiasa...hihihi..
    sedapnyer masak tempoyak..lama tak makan tu.. =) Happy birthday kak ida..moga pjg umur dan dimurahkan rezeki selalu..Amin

    ReplyDelete
  4. Norul,
    terima kasih banyak-banyak...ini masak harian kakida lah ni...:)

    ReplyDelete
  5. Nak ucapkan juga happy birthday kpd Kak Ida walaupun dah nak abis hari dah ni.. hehe Dah malam baru sempat jengok blog Kak Ida.. Klau tak selalunya petang saya dah ziarah ke sini.. Wishing you lots of love, joy, laughter and good health.. Aminn.. :)

    Saya pun macam Kak Ida tak suka tempoyak yg masam.. Dulu-dulu saya tak suka tempoyak.. Last few years je baru reti mkn tempoyak sejak kena penangan udang masak tempoyak nenek mertua saya.. pehhh..malatops!! hehehe

    ReplyDelete
  6. 'inferior' sungguh everytime tengok all the food prepared....terliuq..

    ReplyDelete
  7. idun,
    terima kasih...dan terima kasih kerana sering ziarah blog kakida ni...
    udang masak tempoyak...sounds good...bolehlah try nanti...:)

    NBK...meleleh ayaq liuq...cian...tempoyak patin pahang lagilah best...

    ReplyDelete
  8. salam kak ida,
    pasal kuih seri muka tuh. pada saya dah elok la tu. ade org wat lg buruk siap tak nmpak shape lg kastadnye tu. wat jual lak tu. tp klu ikut kaler n teksturnye nmpk cam sedap jek. nyum2

    ReplyDelete
  9. salam siti,
    sebenarnya sedap kastad hijau kkida tu...cuma lebek sikit je...kkida ni jarang buat kueh macam ni...tulah sebab kureng cantik jadinya tu...:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...