Monday, April 18, 2011

no-bake pineapple cheese cake

simple yet delicious... memang mudah resepi ni...tak perlu baking dan berpeluh menunggu kek masak... untuk bahagian crustnya...saya guna 15 keping biskut digestive...kisarkan hingga halus...cairkan 1/2 ketul butter (125g)...campur kedua-dua bahan dan tekankan kedalam glass dish seperti dalam photo...sejukkan pada bahagian freezer sementara menyediakan cheese fillingnya pukul 500g cream cheese dan 1 cawan gula halus hingga kembang seperti diatas... masukkan anggaran 4 cawan whipped cream...boleh buat sendiri menggunakan heavy cream...atau guna ready can whipped cream seperti dalam photo diatas gaul rata...hancurkan separuh tin nenas dan perah sirapnya...masukkan dalam cheese mixture tadi...gaul rata... tuangkan atau sudukan adunan ke atas biscuit base tadi....hancurkan lebihan nanas tadi (perah sirapnya)...dan taburkan atas cheese cake...sejukkan selama setengah jam sebelum dihidang...yummy!

29 comments:

  1. setiap hari saya akan tunggu kak ida update blog, tak buat pun tak apa sebab mata dah kenyang melihat keenakan resepi u...adoiii..sedap nya...

    ReplyDelete
  2. adoii...adoii...adoii....memang sangat sedap...kena cuba buat makcik...hehe...

    ReplyDelete
  3. SALAM AKAK.. UMM NK TNY 1 SOKLAN.. HEHEHE AKAK MEMASAK NI MMG TUK FAMILY JE KER?? CAUSE ADDA TGK RAJIN TUL AKAK MEMASAK.. HABIS TAK MKN SEMUA YNG AKAK MASK?? RAJIN LA..BNYK IDEAR PLAK TU... MANA DATANG IDEA NK MASAK LAUK APA SETIAP HARI AKAK?? CU CITER =)

    ReplyDelete
  4. waaahhh... nak cuba.. nak cuba.. :) resepi kak ida ni xpayah letak gelatin ek..?

    ReplyDelete
  5. cute bekas kaca kecik camtu, nak gi cari jugak la. kat ikea ye kakida?

    ReplyDelete
  6. simple yet mAbeLEssss!!
    rugi ni kalau tak try. Kat mana dpt bekas glass yg cantik tu ?

    ReplyDelete
  7. adda,
    panjangnye soalan tu...banyak ke akak masak...taklah...dessert ni cuma 9 mangkuk kecil je...kalau semua anak2 akak ada jumlah 7 orang termasuka akak dan hubby...dapatlah makan sorang satu...maid akak 2 orang...kadang2 kalau ada lebih akak bagi diaorang rasa....dan dessert macam ni akak buat selang sehari, not everyday....:)

    ReplyDelete
  8. idun...
    cubalah...tak perlu gelatin...senang je...

    umi dan kak Es...
    mangkuk ni boleh beli kat Ikea...
    comel dan senang cerita...tak payah nak potong dessert tu...

    ReplyDelete
  9. Ida...nampak sedapnya...copy resepi dulu ya....tq kongsi resepi...

    ReplyDelete
  10. IC.. so dalam umah akak ada ramai la.. owh.. hehehe.. syok la tgk akak memasak hari2.. wish adda pun ada masa nk mask cam akak hari2.. tapi adda keja.. bahan2 mmg da ada kat umah yer? akak nk mcam program chef at home channel 703 =) semua barang ada dalm umah dia..

    ReplyDelete
  11. yummy2..sedap la resepi kak ida ni.. thanks ye sbb share resepi yg sedap2 tu.. saya mesti cuba.. :)

    ReplyDelete
  12. waaa....x susah rupa'y nk wt nih...weekend nih nk try wt lah...tp nk tukr nenas ke peach dlm tin blh x?

    ReplyDelete
  13. nk tnya kak ida nih
    biskut digestive 2 cmna yer...?
    lg 1 kak ida (hancurkan separuh tin nenas dan perah sirapnya...masukkan dalam cheese mixture tadi...gaul rata...)x fhm la...masukkn nenas dgn air'y @ nenas sja...?

    ReplyDelete
  14. ibu syafiq,
    boleh guna buah apa pun yang anda suka...fresh fruit pun ok...
    biskut digestive macam mana? yg ni saya tak tau nak ckp macam mana...kena cari kat supermarket tertulis perkataan digestive pada packagingnya...
    air nanas jangan masuk...

    ReplyDelete
  15. thank's kak ida...nk try wt weekend nih.klu jd ibu syafiq gitau k...klu x jd senyap ja lah.hehek...

    ReplyDelete
  16. salam kakida,
    nk tnya ckit..cara masaknya lebih kurang mcm chocolate peach triffle tu yer?sya penah buat..mmg sedap.ingat nk try buat yg ni lak...tp boleh x kakida snap pic biskut disgestive tu...dah cari kt giant tp x jmpa(atau mngkn sya yg x tau kut hehhe..)

    ReplyDelete
  17. kak ida.sy dh wt tp sy letak orange sunkist.mmg sg sdp tp cheese 2 mmg x beku...?


    utk azwadunn_28.cni ada pix biskut yg kita cari n sy jmpa pn...area2 biskut...

    http://www.google.com.my/search?q=digestive+biscuit&hl=en&client=firefox-a&hs=KZc&rls=org.mozilla:en-US:official&prmd=ivns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=Zh_XTYOUL8rorAeE4JSPBg&ved=0CC8QsAQ&biw=1024&bih=603

    ReplyDelete
  18. thx ibu syafiq,
    lebih kurang biskut mary jer rupenyer heheh.."sharing is caring..."Terima kasih sekali lagi:-)

    ReplyDelete
  19. salam kak ida.
    sy dh salin resepi akak ke dlm buku resepi sy.
    Insya-Allah, ada ms sy try.
    sedapnye!!!

    thx kak.

    ReplyDelete
  20. Salam Kak Ida,

    apa tekstur kek ni? kalau lepas disejukkan, boleh kena potong macam kek biasa, or makan kena scoop with a spoon? means soft?

    Thanks.

    ReplyDelete
  21. dah buat dah kak. sedap but a bit sweet. next time kn krgkan skt gulanya. sy wat with oranges n ltk caramalized orange zets. sedap2. thanks 4 da recipe.

    ReplyDelete
  22. whipped cream.. ble tukar ngan susu???? susu segar...

    ReplyDelete
  23. kek keju ni memang lembik ke? sy dah simpan kat peti sejuk lebih dari 6 jam tapi lembik gak. tak mcm yang bake punya.

    ReplyDelete
  24. slm..k.ida..klu letak biskut merry blh x..sbb biskut tu je yg senang nk cari..hehehe.btw kita mohon share ye resepi ni..tq..

    ReplyDelete
  25. Inilah antara entry yg membawa sy kenal blog koleksi 1001 resepi. Tkasih pakcik google.. :D

    ReplyDelete
  26. nampak sedap..tp klu x bubuh pineaplle,tp gna bnda lain xpa x akak??

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...