Friday, April 8, 2011

my home-made dim sum

dalam keadaan kebersihan dan ketulinan makanan menjadi isu dan meragukan sekarang ni...marilah kita buat sendiri apa yang kita teringin nak makan...:)

hari ni teringin nak makan dim sum...semalam saya ada beli chicken breast dan wantan skin, jadi hari ni saya pun memandai sendirilah mereka cipta dim sum yang memang my family favourites...

resepi filling dimsum saya senang je...

3-4 keping dada ayam, kisar hingga lumat
4 keping cendawan kering, rendam hingga lembut dan cincang halus
1/2 cawan sengkuang cincang halus
3 susu besar fresh bread crumbs
2 sudu besar cincangan daun ketumbar
salt, sugar, perisa and pepper to taste

gaul semua bahan sebati, isikan kedalam kulit wantan dan kukus hingga masak...sekitar 15 minit...hidang ketika panas dengan sos dan kicap... tapi dim sum saya ni terlebih kukus...sampai lembik sangat kulit wantan tu...hehe...

15 comments:

  1. kukus kena lapik kertas minyak kat bawah kan?

    ReplyDelete
  2. puan...nak tya fresh bread crumbs tu apa yer?n nak tau mcm mn nak bngkus suma bhn dlm kulit wantan tu?thank....

    ReplyDelete
  3. Dr Zatiel...the best is lapik dengan daun pisang...tapi saya terus letak atas tempat pengukus plastik...

    Sudina,
    bread crumbs tu serbuk roti...ada jual ready-made kat supermarket. kalau nak buat sendiri guna french baguette atau roti biasa yang dikeringkan hingga keras dan kemudian di kisar halus...cuba tengok entri saya yang lepas...

    ReplyDelete
  4. X der ke resepi kulit wantan tu? Coz susah gak nak cari kulit yang halal... Saya adalah try buat kulit tu... tapi belasah je... hehehehe...

    ReplyDelete
  5. Ida...setuju sgt...makan tanpa was2...masak sendiri...kak cek amik resepi ya...:-)

    ReplyDelete
  6. akak..sos dan kicap tu buat sendiri ke..atau beli je..jenama ape ye...

    ReplyDelete
  7. itu sos biasa je...akak suka makan thai sos...jenama apa pun ok...kicap boleh guna kicap manis atau kicap biasa...kalau suka boleh cicah dengan sos yong tau foo...ada jual kat supermarket...

    ReplyDelete
  8. Kalau nak wantan tu di goreng,boleh ke?

    ReplyDelete
  9. akak..sy nak tanye if fresh bread crumbs tu ganti dgn oat boleh x?:P

    ReplyDelete
  10. zahira,
    sorry ek...wantan tu boleh digoreng jika suka...

    ReplyDelete
  11. AP,
    kenapa nak ganti dengan oat? btw kkida tak pasti, you kena cuba sendiri ye...

    ReplyDelete
  12. salam kak ida...

    nak tanyer akak guna wantan skin brand apa yer..kalau bole ana nak tgk contoh bole...nie email address ana.. ssrohana@bnm.gov.my
    tima kasih byk2 kak

    ReplyDelete
  13. kulit dia tu wat niri ka??? slluny bla sya ble kulit popia, dia xmau melekat.. camna nk wat????

    ReplyDelete
  14. Di mana ada jual kulit wantan? Bolh gn kulit popia ke?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...