Saturday, April 30, 2011

my best ever cucur udang berjagung

"my best ever cucuq udang"...bukan kakida yang cakap tapi famili dan kawan-kawan yang pernah makan cucuq kakida ni yang bagi statement camni...:D
setiap kali lepas depa makan cucuq kakida ni depa akan tanya kakida...you letak apa ek?, air nak letak banyak mana?, air sejuk ke air panas?, letak telur tak?, baking powder letak tak?, soda?...

ok hari ni, setelah beberapa lama kakida tangguhkan, dengan rasa penuh kasih sayang terhadap adik-adik dan kenkawan yang ada dekat nak 18 kali buat, tapi depa cakap masih tak dapat texture yang sama...kakida turunkan ilmu membuat cucuq udang cara kakida ni...hehe...

dan hari ni kakida ambil inisiatif untuk mengukur semua bahan-bahan dengan menggunakan standard measuring cups and spoons....bukan cawan minum kopi atau sudu biasa tu tau...:)

bahan-bahannya
2 cawan tepung gandum
1/4 sudu teh baking soda
1 cawan udang kecil putih
3/4 cawan bawang besar putih cincang
1 biji cili merah cincang
1 cawan daun kucai cincang
3/4 cawan isi jagung, fresh atau frozen
2 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1 sudu kecil kunyit serbuk
perisa jika suka
(campurkan semua bahan diatas dalam sebuah mangkuk..,gaul)

air...
campurkan 1/2 cawan air panas thermos dengan 1 1/2 cawan air biasa
extra...1/2 cawan tepung gandum

caranya
tuangkan air sedikit-sedikit kedalam campuran tepung dan gaul rata...
tambahkan setengah cawan tepung extra tadi sikit-sikit dan gaul hingga betul-betul sebati...texturenya harus likat seperti foto bawah ni...

panaskan minyak dalam deep frying pan kepada 180C...sendukkan dengan sudu bulat dalam ukuran 2 sudu besar dan goreng hingga kekuningan...hidang panas dengan sos dan mayonnaise... jika takda udang kecil putih udang sederhana besar ni pun boleh...hanya gunting ekor dan muncung tajamnya...kemudian potong dua udang tu...jika guna udang kecil putih, tak payah buang ekor dan kepala...hanya bersihkan dan terus campurkan ke tepung...

10 comments:

  1. pergghhh...sedapnya cucur jagung...kakida saya cilok resepi ni yer...^__^

    ReplyDelete
  2. kak ida,

    saya nak makan cucur udang ni kat rumah kak ida je la.....hehehe

    ReplyDelete
  3. Izan,
    takyah cilok...print aje...:)

    Ezza,
    betul ke nak datang ni...hehe...silakan...

    ReplyDelete
  4. Cik Ida, saya suka sungguh resepi nih. Boleh saya copy & letak resepi ni kat blog saya plak?

    Terima kasih atas kebenaran Cik Ida ;)

    ReplyDelete
  5. nmpk sedap & mudah...cuti sem ni sy nk try..

    ReplyDelete
  6. tengok gambar je dah teringin..a must try :) esok boleh buat untuk lunch.cuti makan nasi :D

    ReplyDelete
  7. salam kak ida, saya copy resipi ini ya..huhu sedap..

    ReplyDelete
  8. semua kena cuba buat ye...janganlah copy lepas tu simpan je...:)

    ReplyDelete
  9. Sedap nehhh. Ooh ya nape ye kak kt buh ayaq paneh yer? Ape teori sebaliknya. :D

    ReplyDelete
  10. saya pon nk cilok la resipi kakida nih...mesti sedapppp nihh..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...