Monday, April 25, 2011

mango smoothies

hmm.....kalau ada yang teringat nak diet tu kena makan macam ni hari-hari...hehe...

ni menu breakfast kakida pagi ni....bukanlah nak diet, saje je...nak tukar selera...macam tak lalu pulak nak makan benda-benda yang oily dan heavy pagi ni...yang ni very light dan tahan lama jugalah rasa kenyangnya... untuk kuantiti mango yogurt sebanyak ini, kakida blend 1 cawan plain yogurt dengan 3/4 biji isi mangga, 1 susu besar brown sugar halus dan 1/5 sudu teh garam....letakkan ke dalam mangkuk, taburkan dengan 1/4 biji lagi isi mangga tadi (cincang) dan beberapa sudu oat clusters (kakida guna brand tesco)...

makanlah dengan perlahan-lahan sambil menikmati keenakkannya....nyum! nyum!

selain mango, kiwi fruit, peach, pisang, betik juga sedap di gunakan untuk smoothies...

7 comments:

  1. Salam Kak Ida,kreatif la Kak Ida ni..senang2 jengokla kat teratap ambo.bukan apa kita ramai kawan lagi bagus boleh tukar-tukar ilmu
    www.kgmokkan.blogspot

    ReplyDelete
  2. hari2 sarapan macam ni, memang jadi slim ni..idea yang hebat KAK IDA

    ReplyDelete
  3. Menu sihat ni....boleh amalkan...cuma tang kurus bdn tu emmmm...payah...payah...

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Ida,
    Sedapnya nampak smoothies tu, menu yang ringkas dan sihat....teringin la pulak

    ReplyDelete
  5. Kakida
    hari ni saya masak ayam negro...memang betul mudah dan sedap..menangis kejap kat dapur tadi..sebab potong bawang laa

    ReplyDelete
  6. MD,
    Insyaallah, akak jenguk nanti...

    Ixora,
    sekali sekala kena makan camnilah...demi kesihatan...:)

    cik cek,
    kalau nak kurus tak leh makan carbo...tapi mana boleh tahankan...hehe...

    Wattie,
    sedap, mudah dan healthy...buah tu boleh pelbagaikan...strawberry, pineapple, pear...

    Ezza,
    resepi yang mudah dan sedap...cuma nak buat bawang goreng tulah yang terkurang rajin sikit...:)

    ReplyDelete
  7. Salam... 1st time nk letak komen kat blog ni..... sj jln2 singgah sini jap.... amboii diet yer.... napok sedap smoothie ni... nanti nak cuba lar. sy biasa mkn plain yogurt yg dicampur ngan oreo yg dihancurkan... resepi cilok from myresepi..... sedap jgk...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...