Sunday, April 24, 2011

kek cawan oren

salam pagi minggu,

pasti seronok berehat hari minggu dengan familikan...pasti ramai yang makan-makan diluar...maklumlah...hujung minggu adalah masa untuk melayan anak-anak...

tapi bagi kakida ni, zaman tu dah berlalu...hujung minggu atau hari biasa sekarang ni tiada bezanya...lebih senang duduk dirumah sambil cooking atau baking daripada merayau tanpa tujuan kat shopping mall atau makan ditempat yang sesak dengan orang ramai...kecualilah jika makan angin keluar dari KL ni kan...

petang tadi kakida teringat nak buat cup cake lagi...ada beberapa pilihan...carrot cupcake, orange cupcake atau coffee cupcake...akhirnya kakida buat oren cupcake kerana semalam ada beli beberapa biji buah oren yang cantik dari jaya grocer...lagi pun kakida terjumpa resepi orange cupcake yang kelihatannya mudah dan senang di adun...

maka jadilah oren cupcake...:)
kenapa kakida suka buat cupcake berbanding kek biasa?

1) paling utama, masa untuk membakarnya lebih singkat...20 - 30 minit je...
2) lebih senang di makan...ambil sebiji dan terus ngap...tak perlu sediakan pisau untuk potong kek, tak perlu kotorkan piring dan sudu garpu untuk serve kek...:)
3) lebih senang di simpan jika ada lebih...dan bersih...
4) tak payah nak gris baking pan...lecehlah...
5) Insyaallah, garenti tiada masalah bantat dan sebagainya...

resepi kek oren ini...

Ingredients
125g butter
1 cup sugar
2 large eggs, or 3 small, separated and whites beaten until stiff
1 teaspoon vanilla extract
2 teaspoon grated orange rind
1 3/4 cups cake flour
2 1/2 teaspoons baking powder
1/2 tsp salt
1/2 cup orange juice

directions
1) combine butter, sugar, egg yolks, orange rind and vanilla in a mixing bowl...cream these ingredients together thoroughly
2) sift flour, salt, and baking powder together in a separate mixing bowl
3) add dry ingredients to creamed mixture 1/3 at a time alternating with the orange juice
4) fold in beaten egg whites. spoon batter into cupcake liners until 3/4 full.
5) bake at 180C in a preheated oven for 25 to 30 minutes or until a toothpick inserted in center comes out clean.

Cool cupcakes completely before frosting...

1 1/2 cups powdered sugar
1/8 teaspoon salt
1 tablespoon grated orange rind
3 tablespoons soft butter
2-3 tablespoons orange juice

mix all ingredients together starting with only 2 tablespoons of the orange juice. if frosting is too thick then add the additional tablespoon of orange juice.
inilah pertama kali kakida buat kek yang kena asingkan putih dan kuningnya...putih telur ni kakida pukul hingga kembang dah keras macam ni...tapi memang hasilnya jauh berbeza dengan kek biasa...sangat gebu... frosting tu optional...kakida cuma buat orange glaze sahaja...kerana memang my dh tak nak makan kalau letak icing tebal-tebal atas kek...glaze icing ni cuma campuran icing sugar dan sedikit orange juice...

5 comments:

  1. terliur nengok, bila saya baca resepi dan cara penyediaan yang KAKida ni, sungguh mudah, berbanding baca buku resepi, saya pun jadi blurr, dahlah tak berapa nak reti memasak :)

    ReplyDelete
  2. as'salam Kak Ida, will definitely try this weekend ni..tq for sharing..

    ReplyDelete
  3. ixora,
    mula-mula memang rasa susah sikit...tapi bila dah biasa pejam mata pun boleh buat...:)

    Nur,
    sama-sama....tak rugi buat ni...sedap sangat...

    ReplyDelete
  4. awak ni mmg pandai memasak....sgt cemburu sbb sy tak pandai msk...huhhuhuhuhuuuuu...teringin nk belajar tp tkt tak sedap ble sy buat....urmmm...bley tak mintak resipi kek batik...and bg la rahsia cm ne nak buat kek yg sedap....
    nt email kt sy boley???
    syasyasya33@yahoo.com

    ReplyDelete
  5. semua rahsia saya dah tulis kat blog ni syasya...tiada rahsia lagi...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...