Tuesday, April 19, 2011

daging masak hitam


"hitamlah hitam si tampuk manggis, sungguh pun hitam ku pandang manis...hitamlah hitam si beras pulut, sungguh pun hitam hati terpaut"

itulah antara patah-patah perkataan dalam lagu Serena Hashim, Joget Si Hitam Manis...

walau pun warna masakan ini sangat gelap, (kekadang kakida panggil hidangan ni ayam/daging masak negro), tapi rasanya memang sedap...btw, hitam itu menawan dan my favourite color...:)

sebenarnya kakida pernah share resepi ni kat blog ni...tapi tak ingat entri yang mana, dan masa tu kakida masak dengan ayam...tapi kali ni kakida cuba dengan daging pula...

apa keistimewaan resepi ini?
takda apa cuma rasanya memang sedap...:)

kenapa pula sedap?
sebab bahannya tulah...

apa bahan-bahannya?
bawang merah kecil yang dibuat bawang goreng (banyak) dan kemudian di kisar, cili kisar serta kicap manis dan kicap masin...itu sahaja bahan-bahannya...

bayangkan bagaimana harum dan semerbaknya bau dapor kita tatkala kita buat bawang goreng...sangat wangikan...

jika baunya je dah mampu membuatkan kita tarik nafas sedalam-dalamnya, inikan pula rasa yang mampu diterbitkan jika kita gunakan bawang goreng yang wangi itu sebagai bahan utama dalam masakan...biasanya kita cuma guna bawang goreng untuk tabur atas sup atau lain-lain hidangan sahaja...jadi fungsinya tu hanya sipi-sipi je, tidak sepenuhnya...

ok, untuk resepi ini kakida rebus dulu daging tu hingga empuk (kalau nak goreng pun boleh), tapi kakida rebus kerana nakkan texture daging tu yang lembut...biar airnya kering, jangan buang...jika ayam kena goreng 3/4 masak...ketepikan...

bawang goreng tu buat banyak...tengok banyak mana daging atau ayam yang digunakan...

panaskan minyak, masukkan cili blender...kuantitinya terpulang...kacau biar pecah minyak...kemudian masukkan bawang goreng blender tadi dan goreng sehingga wangi (tambah air sikit jika kering sangat)...masukkan daging dan kacau rata...masukkan kicap (banyak) sehingga hitam warnanya...tambah gula, garam dan perisa jika perlu...

masak hingga kering...rasanya mestilah pedas, manis, masin...anda harus mencubanya ya!

15 comments:

  1. kalau knuri ada lauk ni...lauk lain dah tak pandang

    ReplyDelete
  2. sdp'y nmpk!!!dh lah bhn2'y mudah kn?nk try wt lah weekend nih.thank's 4 this recipe...

    ReplyDelete
  3. mesti nak try!!! fav my family!! thnx for the recipe!

    ReplyDelete
  4. Confirm sedap ni...
    kalau anak bujang kak cek...masak daging ni tak tolak dah...

    ReplyDelete
  5. As salam.....simply delicious...ada gak try daging masak itam swk...tapi byk bahan2nya.....yg ni simple,nak try lerrr...

    ReplyDelete
  6. salam kak, huhu..ini menu kesukaan saya...bantai dengan roti pun jadi kak...yummy!

    ReplyDelete
  7. sedapnya kakkk...tapi xmau pgil negro geli nak mkn...thanks utk resepi yu yer ^__^

    ReplyDelete
  8. ibu shafiq,
    sama-sama...:)

    kjee,
    try jangan tak try...:)

    cik cek,
    memang sedap, bukan setakat anak, mak pun mesti suka...hehe...

    kd...
    simple yet delicious...

    shasha,
    makan dengan roti, roti jala, nasi lemak, spaghetti semua pun yummy...

    Izan,
    lol...geli panggil negro ye...:)

    ReplyDelete
  9. Haaa... jupe pun resipi ni... akceli dah lame mencri sbb pernah makan kat rumah org kenduri kwin sodap sgt...TQ kakida....

    ReplyDelete
  10. salam kak ida..cili kering tu kan dalam anggaran berapa cawan eh?

    ReplyDelete
  11. sama-sama mylove...:)

    marie...cili kering blender tu terpulang pada marie nak guna berapa sudu...kakida guna aggaran 3sudu besar...sebab suka pedas...

    ReplyDelete
  12. umphmm..tgk macam sedap jer..boleh ler cuba bln puasa ni

    ReplyDelete
  13. kalau daging tu diperap dulu dgn bahan2nya seketika lepas tu digoreng sekali, ok tak rasanya?

    ReplyDelete
  14. izan,
    cobalah...sedap, buat sekali nanti pasti nak buat lagi...

    rohana,
    tak taulah akak...cubalah...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...