Saturday, April 16, 2011

chocolate peach trifle

hmmm....sedapnya trifle ni...(sorry adik....nanti adik balik mama buat lagi...:)

tapi memang sedap...sebenarnya bukanlah kakida ingat nak buat trifle ni sangat, tapi teringin nak guna bekas kecil yang comel ni yang kakida beli kat Ikea dua hari sudah (entri yang lepas)...

lama dok fikir nak guna masak apa dengan bekas ni...kalau boleh nak guna untuk buat simple dessert je...then kakida teringat lama sangat dah tak buat trifle...ok! camtu bolehlah kita buat trifle guna bekas comel ni hari ni...hehe...

bahan-bahannya semua main ready-made je...basenya kakida guna coklat sponge cake, beli kat ikea tadi, kastadnya guna ready made kastad from amway, jellinya guna instant orange jelli, brand jele, beli kat tesco juga tadi dan juga can peach...itu je bahannya...

...yelah selagi ada shortcut, memang kakida suka shortcut kan...hehe... tengoklah, cantikkan trifle shorcut kakida ni!...dan rasanya...yummeh!...sedap... bekas kecil dan comel...cute sangat... 4 layer trifle... caranya mudah je...potong sponge roll kek tebal 1cm...letakkan dalam bekas kaca...kemudian siramkan kek ni dengan satu sudu besar sirap dari can peach, masak kastad (ikut instruction pada kotak bungkusan)...

kemudian tuangkan kastad keatas kek (agak-agak banyak mana nak letak...)...biar kastad set sebentar...kemudian letakkan drain can slice peaches keatas/dalam kastad...biar kastad keras...masak instant jelli, kemudian tuangkan ke atas kastad/peach (biar jelli suam sikit)...

...sejukkan dalam fridge sebelum dihidang...

11 comments:

  1. Assalamualaikum,
    Aduhaiiiii.... sedapnya nampak trifle ni, akak suka sangat, famili pun suka juga

    ReplyDelete
  2. Sedaaapnya nampak trifle peach ni. Rasa macam nak makan jer.

    Terima kasih kerana sudi kongsi resepi... ;)

    ReplyDelete
  3. Salam Kak Ida, mak aihh..nasib la saya bukan jiran akak..kalu tak, maunya saya ketuk pintu buat muka selamba..hihi..yummynya!!!

    ReplyDelete
  4. seddapppp!!! tp nk tanye nih.. slalu i buat kastad jd wana kuning, kalu tgk org lain buat wana putih.. napa cmtu ye...???

    ReplyDelete
  5. wattie,
    waalaikumsalam....memang sedap...

    Shasha,
    sama-sama...

    Shasha,
    tak jiran pun takpa kalau nak ketuk pintu rumah akak...hehe...

    sweetmummy,
    warna kuning sebab tepung kastad tu...cuba buat guna tepung jagung pulak...

    ReplyDelete
  6. Dear Kak Ida,
    mmg ade kastad yg instant yek?selain amway apa lg yekk? if i nak bwat sendiri..bleh kasi tips tak utk jgn biar kastad tu gelembung2 tu..i penah try jdi tk smooth...bleh bg recepi yg paling simple for making kastad tk/?tq,,,

    ReplyDelete
  7. nnn,
    resepi kastad ada kat blog ni...i pun tak ingat entri mana...buat kastad senang je...terus kacau jangan biarkan...dan jangan pekat sangat...

    ReplyDelete
  8. i just love your "short cut" Kak Ida...good idea to serve adhoc guest during hari raya...thank you so much Kak Ida.

    ReplyDelete