Thursday, April 14, 2011

choco day...

pagi ni bangun teringat tepung dan chocolate chip yang dibeli semalam...lagi pun my hani nak balik semula ke tapah petang nanti...so, saya ingat nak buat somethinglah untuk dia bawa balik ke hostel...

pepagi lagi dapur kakida bising dengan bunyi dari cake mixer...orang lain sibuk mengejar masa nak ke pejabat, kita sibuk pukul butter dan gula nak buat chocolate cake dan chocolate chip cookies...hehe...

but, I tell you...the cake and cookies turned out sooooo goood....sangat moist and sangat chocolatey... ni gambar dia... hmmm yummy kan...nak resepinya???

ok, kakida nak mulakan dengan kek coklat ni dulu ya....

resepinya kakida dapat dari bungkusan Bob's Red Mill white pastry flour...nama kek ni ialah old-fashioned chocolate cake...

bahan-bahan:
1/2 cup coco powder (I used hershey's...)
1 cup boling water (mix together and whisk untill smooth, set aside)

1 1/4 cups Bob's pastry flour
1 tsp baking soda
1/4 tsp salt
1/2 tsp baking powder (sift together...)

1/2 cup butter
1 1/4 cups sugar 2 eggs
1 tsp vanilla

cara:
pukul butter dan gula hingga kembang, masukkan telur sebiji-sebiji dan vanilla. masukkan tepung yang diayak tadi berselang seli dengan coco mixture (starting and ending with the flour)...gaul rata...
bakar dalam 2 buah bekas bulat 8" (saya bakar dalam satu spring foam pan lebar 9 inci) pada kepanasan 175C selama 35 minit...
keluarkan dari oven dan biarkan sejuk...

topping tu kakida dapat resepinya dari sumber lain...
cairkan 100g cooking chocolate, campurkan 1/4 cawan sour cream dan gaul rata...sapukan atas kek... cream butter dan gula hingga kembang macam ni... sour cream frosting, my favourite...mudah disediakan dan memang sedap...got it from AWW magazine... walaupun rupanya tak cantik, tapi rasanya...fuh...memang sedap...sesuai sebagai birthday kek...buat dua bancuhan berasingan dan bakar dalam pan bulat 9"...sapukan icing atau frosting dan lapis bertingkat...

ok sekarang ni chocolate chip cookies pula...resepi ni kakida dapat daripada kertas bungkusan hershey's semi-sweet chocolate chip...dan nama cookies ni ialah

Hershey's perfect chocolate chip cookies...

bahan-bahanya:
2 1/4 cups all purpose flour (saya guna tepung yang sama seperti kek diatas...)
1 tsp baking soda
1/2 tsp salt
(ayak sekali...)

1 cup butter, softened
3/4 cup granulated sugar
3/4 cup packed light brown sugar
1 tsp vanilla
(pukul semua hingga kembang...)

2 biji telur
2 cups hershey's choco chips

Cara:
setelah butter dan gula kembang, masukkan telur sebiji-sebiji...
masukkan tepung...gaul sebati...
akhir sekali masukkan choco chips dan nuts (optional..about 100g)...
sudukan batter (ukuran satu sudu teh) ke atas ungreased cookie sheet dan bakar selama 9 minit pada suhu 375F...

18 comments:

  1. sgt tergoda...tq kak ida memberi saya idel utk membuat kek...

    ReplyDelete
  2. kak ida, nak bljar buat kek ngan kak ida blh x?

    ReplyDelete
  3. sedapnya.. nk try wat la sementara lum bersalin ni..kang kempunan lak ekekek... tapi tepung bob's pastry flour tu ada jual kt cold storage je ke kak ida? agak2 kt tesco ada tak?

    ReplyDelete
  4. Liza,
    yang akak tau kat cold storage dengan jaya grocer ada jual...kat carrefour pun mungking ada...giant dan tesco memang takda...

    ReplyDelete
  5. Nurul,
    nak belajar ngan kakida...hehe...boleh...tapi kat 1001resepi ni pun kakida dah bagi banyak tips...boleh belajar dari sini juga...:)

    ReplyDelete
  6. subhanaallah..sedapnye..sy ni mmg peberet coklat...sampai hubby ckp dlm kepala otak ibu "apa2 mesti nk coklat..tak bosan ker??" ahahhaha.. terliur plak sy...

    ReplyDelete
  7. sofiya,
    everlasting chocolat...sebut je coklat mesti meleleh ayaq liurkan...

    ReplyDelete
  8. kak..tengok gambar dah sedap apa lagi kalau masok ke mulut...tanya sikit..tepong pastry tu boleh ditukar dgn lain tepong tak? Pls help..!

    ReplyDelete
  9. boleh puteri,
    guna tepung gandum pun ok...kalau nak guna self raising flour tak perlu tambah baking powder dah...

    ReplyDelete
  10. kalo la akak ni kakak sy...ermm hari2 keje duk bertandang je umh akak pasal nk mkn sedap2..hiihihih...

    ReplyDelete
  11. tak semestinya sofiya...jemput jelah datang...apa salahnya...:)

    ReplyDelete
  12. 1 cawan butter sama dgn brapa gram akak... Nmpk akak mcm timbang jer... Butter tu berkotak2 lg... Hehehe...

    ReplyDelete
  13. Rodd,
    1 cawan butter = 250g
    sbb tu nampak butter tu berkotak lagi...berat standard butter yg jual kat Malaysia ni = 250g...jika nak guna setengah cawan butter potong je separuh ketul, tak perlu timbang...kat US they call it stick of butter (one stick equal to 1/2 cup or 125g)

    ReplyDelete
  14. Tima kasih byk2... Nmpk sdp... =)

    ReplyDelete
  15. as salam,

    kak, kalau tambah cocoa powder berapa measurement yang sesuai? kalau kurang penggunaan butter tu nanti biskut akan keras ke kak? kenapa selalu dah akhir2 batch utk bakar biskut mcm lemau kat tengah walaupun dah sejuk? help me kak, pleasee

    ReplyDelete
  16. Yayah,
    akak tak pasti sangat...akak buat ikut exact resepi...tapi resepi memang tak crunchy sangat...jenis moist camtu...cuba cari resepi choco chip yang lain...banyak resepi kat net ni...:)

    ReplyDelete