Friday, April 29, 2011

buttermilk donut...

satu lagi penemuan resepi donut yang pada kakida sedaplah...

donut memang one of my favourite...itulah sebabnya kakida suka mencari-cari dan mencuba berbagai resepi donut, daripada resepi donut yang biasa kepada donut yang luar biasa...hehe...janji mudah dibuat dan sedap dimakan...dan resepi ini adalah salah satu resepi yang kakida suka...original recipenya lain sikit...kakida bega-begakan ingredientnya supaya sesuai dengan selera sendiri...

ni resepinya kalau nak cuba...

3 cawan tepung gandum
3 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh baking soda
1 sudu teh garam
(ayak semua bahan diatas)

3/4 cawan unsalted cold butter, chopped
3/4 cawan buttermilk

gula caster campurkan dengan sedikit serbuk cinnamon

caranya
letakkan bahan kering kedalam food processor, masukkan butter dan process hingga menjadi breadcrumbs...pindahkan kedalam mangkuk besar...
buat lubang ditengah dan tuangkan buttermilk dan dengan mengguna garpu...mixkan breadcrumbs dan buttermilk perlahan-lahan hingga menjadi soft doh...jangan terlebih gaul...
letakkan doh atas permukaan rata yang telah ditabur sedikit tepung dan uli sedikit sahaja...5,6 kali...
leperkan doh dan terap dengan acuan donut...

panaskan minyak 350C dan goreng donut hingga kekuningan...angkat dan gaul dengan gula cinnamon...hidang panas...

note: tak perlu biarkan doh kembang kerana tidak menggunakan yeast.

19 comments:

  1. tak payah leave it to rise ke?

    ReplyDelete
  2. sedap tu tak yah tabur gula, donut plain cicah kuah pedas:)..saya dapat belajar dan dapat banyak ilmu memasak bila mula jenguk blog KAK IDA, teruskan usaha murni KAK

    ReplyDelete
  3. kak ida, mana nak dpt buttermilk tu? Byk kedai bakeri saya tanya tapi takde di jual. Resepi2 omputeh byk pakai buttermilk ni, kan?

    ReplyDelete
  4. firdaus,
    buttermilk ada jual kat tesco, giant, cold storage dan kedai jual barangan bakeri...

    ReplyDelete
  5. salam sis,..
    gebu nye donut tu.. geram la nak makan~

    ReplyDelete
  6. Tengok je donut tu terus telan air liur... sedapnyaaa... nnt nak try la buat...

    ReplyDelete
  7. Salam Kak Ida,sedap nampak...ingat nak cuba,tapi sebelum tu nak tanya serbuk cinnamon tu apa ke benda dan nak cari kat mana yer....

    ReplyDelete
  8. mmg secara automatik donat ni akan kembang sendiri ke?

    ReplyDelete
  9. MD,
    serbuk cinnamon tu serbuk kulit kayu manis...ada jual kat mana-mana supermarket...

    ReplyDelete
  10. As-salam kak... teringin sangat nak buat donut buttermilk ni... tapi kat labuan ni tak de jual buttermilk... huhuh...

    ReplyDelete
  11. LL,
    assalam...buttermilk tu boleh buat sendiri dik...cuba google...kkida pun pernah beri resepi buttermilk ni...tapi tak ingat entry yg mana...cuba cari kat blog ni...:)

    ReplyDelete
  12. Ye ke kak?... ok kejap sya cari resepinya... hehehe... bersemangat kembali sya kak... sya mohon izin guna resepi akak ni ye... thanks kak...

    ReplyDelete
  13. As-salam kak... it's me again... jemput ke blog sya ye kak, untuk claim award yg sya bagi ikhlas untuk kaka... :)

    ReplyDelete
  14. Buttermilk ni belum pernah beli, nnti nk cuba resipi ni...tq kkida.

    ReplyDelete
  15. salam,
    sorry Lavender...kkida terlepas pandang komen ni...terima kasih atas award tersebut...
    since dah lewat sangat ni takpalah...lain kali jika ada award lain kkida akan ambil dan bawa kemari ye...tima kasih sekali lagi...

    ReplyDelete
  16. Salam kak, saya tak ada food processor. Macamana ye?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...