Sunday, April 24, 2011

nasi lemak sambal sosej

sekali-sekala tukar stail...selalunya nasi lemak kita kawankan dengan sambal ikan bilis atau sotong atau udang....pasti jarang atau tiada yang buat nasi lemak macam saya ni....guna sosej...hehe...tapi apa salahnyakan, sekali-sekala kita berkreatif...pasti anak-anak pun suka...

nasi lemak tu saya guna beras basmati...sambalnya saya guna sosej ayam...bahannya sama seperti sambal ikan bilis biasa...sosej tak perlu masak dulu...masukkan ke dalam sambal dan biarkan ia renih hingga agak pekat dan kering...

selain sambal sosej, sedap juga jika kita tambahkan beberapa lauk lain seperti ayam goreng, rendang, sayur campur dan sebagainya...hidangan seperti ni sesuai sepanjang masa...tak kira sarapan, brunch, lunch, minum petang, makan malam atau makan tengah malam...:) 

7 comments:

  1. nampak cantik dan sedap nasi lemak Kak IDA,..saya memang jarang makan nasi lemak, sesekali tu ada juga makan..semalam saya siap tunjuk blog KAK Ida ni pada suami saya :), blog pakar masakan

    ReplyDelete
  2. kak ida just gave me the idea utk sambal ...sambal sausage..hehe..anak2 sure suka for lunch today.

    ReplyDelete
  3. salam ziarah Kak Ida,wah sedap nampaknya boleh try ke?tapi pasti ORI
    baru beli,maklumlah sekarang musim brg palsu..ada telur palsu dan terbaru beras pula palsu...

    ReplyDelete
  4. Ixora,
    seganlah pulak akak...mana ada pakar masakan...malu pulak akak kot-kot nanti chef wan terbaca statement ni...:)

    Marie,
    bukan setakat anak-anak, mak ayahnya pun nanti pasti suka...

    Moby,
    beras palsu pun ada? yang tu belam pernah dengar lagi...

    ReplyDelete
  5. Untuk pengetahuan Kak Ida dan semua boleh lah baca kat sini http://www.rawstory.com/rs/2011/02/08/report-china-fake-rice-plastic/

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum K.Ida,

    Sedapnya nampak nasi lemak tu...sesekali pekena nasi lemak mmg sedap tak yah msk lagi nasi biasa.

    ReplyDelete
  7. thank you MD...

    Nuridah,
    Waalaikumsalam, kakida buat nasi lemak over the weekend je....brunch....tengahari tak perlu masak dah...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...