Friday, April 8, 2011

baking...my teacher

salam, entri kali ni, saya nak share sikitlah apa yang saya tahu melalui pengalaman yang lalu ketika mula belajar buat kek...sebenarnya saya ni pun masih belajar...banyaklah lagi jenis-jenis kek yang saya teringin nak buat tapi belum sempat...tunggulah bila masa mengizinkan dan mood yang bagus...

ok, so far adalah juga yang tanya kat saya macam mana nak dapat kek yang cantik....sebelum saya jawab soalan tu, saya pun nak tanya juga....cantik ke kek saya tu?...hehe...

...ikut masa....jika hari tu cuacanya elok dan terang, maka kek kakida pun naik cantik dan gebu....tapi jika masa tu, cuacanya mendung macam nak hujan, maka kek kakida pun macam tu jugalah, kurang kegebuannya....hingga sekarang ni pon...:)

hmm....kat sini, izinkan kakida kongsi sikit sejarah bagaimana kakida mula belajar buat kek...:-))

ok, bagaimana kakida nak mulakan ye!

jom kita go back to year 1992...:)...sejarah lama ni....masa tu anak baru dua orang, eka and hani...hehe...masih muda belia....

satu hari, ketika pusing-pusing dalam Yaohan the Mall (hubby kakida masa tu nak beli apa ntah, tak ingatlah...)
ketika dia dok bersoal jawab dengan jurujual kat bahagian barangan eletrik (rasanya DVD player kot...), kakida pun belek-beleklah bahagian peralatan letrik dapor...saje je tengok, takda niat nak beli apa pun masa tu....tiba-tiba kakida terpandang pada sebuah oven microwave (Sharp)...dan berkenan sangat...harganya masa tu seribu lebih (terasa mahal masa tu...:)

disebabkan teringin sangat...kakida pun buatlah lembek tengkuk, pujuk hubby supaya belikan kakida microwave tu (microwave baru di perkenalkan dipasaran masa tu, jika tak silap...)

pujuk-punya-pujuk...akhirnya mr hubby pun kata, oklah...tapi dia tanya balik, kakida nak masak apa dengan oven microwave tu?....lol...

masa dalam perjalanan balik kerumah, kakida rasa macam melayang-layang sebab seronok sangat dapat oven tu....itulah oven pertama kakida after almost 6 tahun kahwin...:) tapikan...secara jujurnya nak cakap....sehingga hari kakida dapat microwave oven tu, memang kakida tak pernah buat/bakar kek atau cookies...demi Allah, memang kakida tak tahu langsung...walaupun sekelumit...

manakan tidak, setiap kali raya kami tak pernah raya sendiri...kalau tak raya di BM, kami akan raya di KK...dan biskut raya pula main beli je dengan kawan...lagipun...masa tu anak-anak kecik sangat, eka baru 3 years...nak buang air pun tak sempat...lol...masa bilalah pula kakida nak baking membaking...:)....dan takda sapa nak makan kalau buat pun.... bila dapat microwave tu...terkedulah kejap....aku nak buat apa dengan benda ni...nak buat kek tak pandai...biskut lagilah jauh...

masa beli m/oven tu, ada disertakan sebuah buku masak....dan itulah buku masak pertama kakida...jadi kakida pun belek-beleklah buku tu...selak selai-selai dan tengok apa resepi yang ada dalam buku tu...wah! macam-macam resepi ada...banyak rupanya hidangan yang boleh disediakan dengan m/oven ni...lepas tu, seronoklah pulak rasanya... kakida betul-betul study tips and methods of cooking yang diajar dalam buku sharp m/oven tu... pelan-pelan kakida pun mulalah guna oven tu...mula-mula untuk reheat, pastu cuba bakar ayam then cuba buat kek pula....tapi biasalah....mula-mula banyak yang masuk tong sampah dari masuk ke perut...:)

then, kakida pun mulalah mengumpul buku resepi dan antara buku yang mula-mula kakida beli adalah buku kek yang sehingga hari ni kakida simpan dan sangat sayang....AWW Cakes and Slices cookbook...(kat situlah terdapatnya resepi yang menjadi sebutan ramai masa kini...custard tea cake....:)

...for the next few weeks....selang sehari kakida akan bakar kek....sampai my dh marah....kadang-kadang satu hari sampai dua kek....pastu kakida paksa hubby makan....manalah lalu dia sorang nak makan....kikiki....within a month, kakida improve banyaklah juga....yelah belajar sendiri-sendiri dari zero....dan salah satu kek yang kakida mula-mula buat, custard tea cake tulah......:)

kesimpulannya disini kakida nak katakan ialah....mula-mula memang tak tau...tapi jika kita terus belajar pasti akan nampak hasilnya... my baking tips;
apa yang saya tahu dan apply ketika baking kek...

1) semua bekas dan peralatan kenalah sangat bersih dan dilap kering....tak mau ada sebarang elemen yang tiada kena mengena dengan bahan baking...contohnya air...

2) semua bahan kenalah pada suhu bilik...butter jangan terlebih lembik...

3) jangan telebih pukul gula dan mentega dan jangan pula terkurang pukul...

4) ayak tepung, jangan tak ayak...

5) panaskan oven terlebih dahulu sebelum masukkan bancuhan kek....kalau tak pasti kek anda bantat...tak jadi...

6) seeloknya jangan guna metal spoon masa buat kek...guna wooden atau plastik spoon sahaja...(tak tau kenapa....tapi itulah yang saya pernah terbaca dan applykan ketika baking...)

7) saya suka bakar kek dalam spring form pan (pan yang boleh tanggal bahagian bawahnya...) sebabnya, lebih mudah nak keluarkan kek nanti...

8) jangan terlebih gaul selepas dah masukkan tepung....asal bahan kering bercampur je dah cukup...

9) jangan sekali-kali buka pintu oven bila dah letak kek dalam tu...sehingga 2/3 masa memasak...maknanya kalau nak bakar kek selama sejam...jangan buka pintu oven sehingga selepas 40 minit...kalau tak mesti kek anda tak naik...

10) ikut resepi dari buku resepi yang boleh dipercayai sahaja....contohnya seperti buku-buku resepi (foto) atas tu....jangan ikut resepi dari majalah...tak boleh di percayai (unless jika wartawan yang menaip resepi tu memang pakar masak dan dia sendiri tahu samada resepi yang di taip tu genuine atau tidak)...saya pernah buat kek dan biskut ikut resepi dari majalah Jelita (dulu-dululah)...dan hasilnya amat menyakitkan hati...

11) satu lagi, pecah telur satu persatu dalam mangkuk berasingan sebelum masukkan ke dalam adunan kek...takut terkena telur busuk...habislah kek anda...

12) satu lagi tips....kalau kuantiti kek tu besar...guna pan yang lebar i/o pan yang dalam (itu apa yang saya praktikkan)...dan anda boleh cover dulu kek dengan aluminium foil jika takut bahagian atas kuning sangat...after 2/3 of baking period, tarik keluar foil tu dah terus bakar hingga habis masa dan bahagian atas kekuningan...atau after 2/3 of cooking time, jika nampak bahagian permukaan kek terlalu keperangan, tutup dengan aluminium foil dan terus bakar hingga masak...jika tidak biar jelah...nanti cover cake tersebut dengan icing, tak nampaklah permukaan yang gelap tu...that is what most of the cake maker do...hehe...

13) cucuk bahagian tengah kek jika nak tau samada kek dah masak ke belum...kalau jarum penyucuk tu keluar kering, maknanya kek tu dah masaklah tu....jika sebaliknya, maknanya kek belum masak...

sebenarnya buat kek ni senang je kalau dah tahu...slowly, you will develope your own cooking method/teknik yang sesuai dengan diri/dapur kita sendiri...kerana oven kita mungkin berbeza...begitu juga dengan tahap kesabaran...

kakida rasa ini jelah tip-tip untuk buat kek yang kakida praktikkan sendiri (lain orang lain caranya)...dan kakida ni bukanlah teror sangat nak ngajar orang, cuma nak share mana yang tau je...:)...untuk makan sendiri tu bolehlah...banyak benda lagi yang nak kena belajar....:)
dan jika ada sesiapa nak tambah tips ni silakan...kakida tak marah...hehe...

ok, berbalik kepada cerita oven pertama kakida tu...ia adalah conventional microwave oven, maknanya boleh jadi oven biasa dan microwave...kakida guna selama 13 tahun (dari 1992 hingga 2005)...lamakan...banyak sungguh jasa oven tu...huhu...barang lama memang terbaik....oven tu kakida bagi kat orang indonesia tukang buat rumah kakida tahun 2005...tapi masa tu oven tu dah uzur sangat...

itulah al-kisahnya....cerita lama jika kita kenang kembali akan terasa sayu...cepatnya masa berlalu...pejam celik dah hampir 20 tahun...

23 comments:

  1. terima kasih kak ida. info yg akak bg memang betul. nak buat kek ni tak leh campak2. apa lagi nak derhaka. nak kena jd anak murid yg ikut kata. baru kek menjadi.

    ReplyDelete
  2. thanks kak ida, sebab sudi bagi tips2 yang berguna untuk membuat kek nie :)

    kalau nak buat kek nie, jangan cepat putus asa, sebab kalau percubaan pertama tak menjadi, kita kena usaha lagi sampai lah berjaya, hehehe

    ReplyDelete
  3. salam kak. saje nak share info. dulu kawan saya pernah masuk 1 mjlh msakan ni. dia pun frust sbb pihak majalah tu mmg ubah resipi dia. dia x diberitahu kenapa. so dari situ kami mmg x yakin dgn resipi dari majalah2.

    ReplyDelete
  4. Ida...tq for the tips membaking kek...kak cek ni pun masih byk yg tak tau....dah tua2 nilah baru berjinak2 nak buat kek2 bagai....dolu2 tak berpeluang...he he....

    ReplyDelete
  5. salam
    pembetulan sikit kak ida, oven yg boleh bakar kek tu jenis convection oven.

    ReplyDelete
  6. Irma...kalau kita main campak-campak je macam buat char kuey tiew nanti kek kita tu pun terpaksa kena campak juga...:)

    Ezan...usaha itu tangga kejayaan...

    Nadia...kalau nak buat kek kena beli buku kek...majalah ni selalunya caca marba...semua ada...tak fokus...

    Cik Cek...sama-samalah kita belajar...

    Umi...
    ya...kalau untuk bakar kek sebaiknya conventional oven...

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum kak ida, sy pon baru belajar baking membaking ni.suke dgn tips2 yg kak ida bagi.minta izin kak ida utk sy buat link kt entry kak ida psl ni ye.sangat bagus utk dikongsi dgn org lain esp beginner mcm sy.tenkiu kak ida!

    ReplyDelete
  8. Terimakasih bebanyak kak ida. Tips yang berguna hingga ke akhir hayat.

    ReplyDelete
  9. Kak Ida,
    thanks for the tips..
    custard teacakes tu best..hihi

    ReplyDelete
  10. nuwairani....sama-sama...silah link...

    suraya....alhamdulillah...suka dapat kongsi sesuatu yang berfaedah...

    Norul...sama-sama...CTC...memang sedap...

    ReplyDelete
  11. salam kak ida, alhamdullilah kerana akak sudi berkongsi tips pada kami...
    boleh saya tanya? ... saya ada microwave oven all in 1.. samsung(microwave, steam, convection, grill)... masaalahnya saya tak tau nak guna untuk masak cake.. :( ... if akak ada tips/resepi yang sesuai yang saya boleh buat...? (buku resepinya langsung tak boleh harap... or saya yang tak paham..) tq

    ReplyDelete
  12. Halimah,
    untuk masak kek/cookies guna convention mode...kakida tak pernah guna mode microwave untuk bakar cake...caranya halimah terpaksalah tengok manual instruction, macam mana nak set to conventional cooking...

    ReplyDelete
  13. salam kak ida...pstt kak, saya pun ada kolek buku AWW tuu...saya masa beli tu kan..kan, segan..hahaha..tapi buat muka selamba jee lahh...tapi yang AWW sekarang tak samakan macam yg dulu2 nya...

    ReplyDelete
  14. salam kak ida ...
    tersengih2 saya baca pengalaman kak ida ni :) ... seronok sangat membacanya. rasanya itulah yang saya sedang alami sekarang ni. saya ni kiranya baru je belajar baking kek ni. lepas je kahwin 2 tahun lepas, oven la benda pertama yang saya mintak husband belikan. husband belikan saya panasonic convection microwave oven disebabkan saya beriya2 sangat nak membakar kek. mula2 memang puas kena sindir dengan husband sebab saya banyak gunakan oven tu untuk panaskan makanan je. tapi akhir2 ni boleh kata setiap minggu saya akan bakar kek walaupon hasilnya belum secantik mana. husband pulak sampai tak lalu nak makan :. saya dah pon buat custard teacake kak ida semalam ... memang sedap cuma ... macam yang saya bagitau kak ida hari tu... warnanya gelap sikit. so... saya bedakkan la kek tu dengan icing sugar banyak2 sikit :) ... insyaallah akan cuba lagi sampai dapat yang perfect. thanks ye kak ida :) ...

    ReplyDelete
  15. salam Mat,
    kakida pun suka beli buku AWW ni, resepi cake dan cookiesnya pasti jadi kalau kita ikut betul-betul...buku ni pun dah ulang cetak banyak kali...gambar kulit luar memang berlainan dari yg ori, tapi resepinya masih sama...:)

    ReplyDelete
  16. Intan,
    kalau ingatkan kesah lama, memang senyum sensoranglah kakida ni...pengalaman mengajar kita erti kehidupan...seronok masak kalau ada yang suka makan...tak maulah pulak kita je yang syok sendiri...kita yang masak kita yang makan...hehe...nanti bila Intan dah ada ramai anak lagi seronok masak-masak ni, terutama kalau anak-anak tengah nak membesar...tak henti-henti nak makan....tapi kakida sekarang ni dah slow down sikit...sebab, anak-anak kakida dah besar dan masing-masing nak jaga penampilan...tak mau makan banyak...nak hensem dan nak cantik...:)

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum

    Salam kenal, been following your blog and dah cuba a few of the recipes, alhamdulillah semua turn out to be ok.

    Pengalaman sy lebih kurang sama dgn Kak Ida juga & tips yang Kak Ida share kat sini pun spt yg mak sy ajar...sy ni peminat setia majalah AAW...so far recipe yg sy pernah cuba mmg ok....

    tp ada pengalaman buruk dgn local majalah, dulu2 nye citer ni...tak ingat majalah yg mana satu antara jelita dan keluarga tak silap sy...sy ikut resepi biskut lemon...bila biskut dah masak, saiz bizkut menjadi kecik dan keras mcm batu...hehehe...sy jadi xtra careful lak lepas peristiwa tu....skrg ni jrg beli majalah2 tu, kalau nak beli pun sy prefer beli cookbook & refer to internet..but my appreciation goes to Kak Ida & bloggers lain spt, CMG, Mamafami, Rima, Dyg Jack, Has-Sue, Along, Madiha (to name a few) dan bloggers yang lain yg tak lokek nak share tips and resepi kat sini..wah, panjang plak komen sy...

    ReplyDelete
  18. bagusnya tips ni...
    tp mmg btul bab ikut resepi majalah tu..hampeh..saya dh terkena...mmg xleh pakai lnsung, masuk tong jwbnya...

    ReplyDelete
  19. Salam Kak Ida, saya baru follow your blog, suka sangat dgn resepi2 kakak tapi belom try lagi. Insyaallah, bila masa mengizinkan nak jugak cuba kek cokelat dan custard teacake kakak. Lagi satu, nak bertanya buku AWW tu boleh didapati dimana? Limah di Singapore. Thanks kak ida for all the delicious receipes!

    ReplyDelete
  20. Salan Nur68,
    pengalaman kakida dengan majalah tu dah lama dah...tahun 90an...tapi tak taulah zaman sekarang ni samada reliable atau tidak resepi depa...tak pernah cuba sebab lama dah kakida tak beli magazine since dah ada internet ni...cooking book better compare to magazines...btw thanks kerapa hargai kami-kami blogger tegar ni...hehe...

    ReplyDelete
  21. estee,
    janganlah masuk tong...sayang...:)

    Limah ke Puteri ni...
    mana-manalah ye...buku AWW kalau kat KL ni boleh cari kat MPH bookstore...Popular BS kakida tak pasti ada ke tidak...jika kat Singapore kakida tak taulah kedai buku yang mana...tapi buku AWW ni memang popular dan reliable...ada jual kat mana-mana...

    ReplyDelete
  22. Salam Kak Ida, hari ni sya terbaca blog akak. Sya beli jugak convection oven ni sbb tgh ketagih membaking cake tp yg tukang makannya, hubby & bbsitter sya.. hehe.. Sya duk ikut all the methods dlm recipe books tp cakes saya still macam basah2 aje kat bhgian bwh tu, apa yg silapnya yer & sya noticed the fan dlm oven tu ada sebelah aje. Selalu sya gne convectional oven tp memandangkan kami ni perantau so knelah beli yg handy sikit. Any advise frm Kak Ida tak camana nak adjust dgn time & temperature?

    ReplyDelete
  23. salam kak mcne nk guna elektrik oven jenama zanussi,sy lsung x pndi guna nk bt kek tp x reti guna..

    ReplyDelete