Tuesday, April 26, 2011

ayam goreng nestum berempah dan kerabu bayam

salam, hari ni saya masak simple je sebab takda air dari malam tadi...bagun pagi ni paip kering....sebabnya...ada paip besar kat TTDI pecah...macam nilah keadaannya sentiasa...air dan api ni bergilir-gilir mogok.....hmmm....boleh ke kita nak jadi negara maju 2020 jika masalah camni pun tak boleh nak diatasi???

btw, lunch ni kakida cuba buat ayam goreng dengan cereal, nestum....sedap juga kerana texture crunchy yang datang dari nestum tersebut...

caranya mudah je...besihkan ayam...jika boleh bahagian berisi...tuskan dan gaulkan ayam dengan garam, perisa dan rempah kari ikan...ketepikan selama 30 minit...
sementara goreng sebiji bawang besar dengan daun kari dan cili kering hingga garing...ketepikan...

sediakan satu bekas untuk campuran tepung gandum dengan sikit rempah ayam, satu bekas untuk nestum dan satu bekas untuk telur yang dipukul dengan sikit susu dan garam...

lumur ayam perapan tadi kedalam tepung, kemudian celup ke dalam campuran telur dan akhir sekali kedalam nestum...lumur rata...goreng dalam minyak panas hingga masak...
hidang panas di tabur dengan bawang goreng tadi... selain tu kakida buat kerabu bayam...penah makan kerabu bayam tak?
cara buatnya sama seperti buat kerabu pucuk paku...mula-mula celur dulu bayam tu...kemudian hiris bawang merah kecil, cili merah...

lain-lain bahan ialah kerisik, santan, air limau nipis, udang kering tumbuk, garam, gula dan perisa...campurkan semua kedalam bayam dan gaul rata...

6 comments:

  1. Salam Ida...

    Tgk Ayam goreng tu sedappp...tgk kerabu bayam tu....kak cek tak penah la buat lagi...boleh jugak try kan...

    ReplyDelete
  2. cantik jer ayam goreng kakida tu...saya ni kalau goreng ayam atau apa saja yg jenis salut tu mesti fail...mesti hangus ker...ada petua tak? ^__^

    ReplyDelete
  3. cik cek, kerabu bayam tu sedap...selalu ida main tumis je...hari ni cuba tukar selera pulak...

    Izan,
    goreng dalam kepanasan 180C dan minyak banyak...biar ayam tu tenggelam terus...jika boleh goreng dalam periok...

    ReplyDelete
  4. salam k.ida.. i mmg minat blog k.ida ni.. selalu tgok resepi2 yg menark n sng2 je nk buat kn.. today i nk try buat daging msk hitam k.ida tu... nmpk tempted sgt daging tu.. n sng je nk buatkn.. my hubby tgok gmbr daging tu terus ajak i g beli daging suh i try.. hehehe.. tq k.ida.. luv u!!!

    ReplyDelete
  5. Salam k.ida...bestnya ayam ne..nanti kita nak try buat...thanks sharing respi2 yg best2.

    ReplyDelete
  6. presentation ayam goreng tu memang memancing rasa..lawo!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...