Wednesday, April 13, 2011

asam rebus daging dengan betik muda..

pagi ni kakida masak cepat sikit...angan-angannya nak keluar....nak makan angin ke shopping mall berhampiran (ikano power centre...).... untuk resepi pagi ni....kakida buat asam rebus daging dengan betik muda....sedapnya gulai asam ni kalau di hirup panas-panas...

cara:
tumbuk lumat bawang merah, halia, lengkuas, kunyit, cili padi, cili merah dan sikit belacan....ketuk serai....letakkan semua bahan dalam periok dan juga daging yang dipotong tebal, rebus hingga daging 3/4 empuk....masukkan betik muda yang dipotong cube, asam keping, seasoning (garam, gula dan perisa)...rebus lagi sehingga betik empuk, masukkan daun kesum dan cili padi...



5 comments:

  1. wah ida. ini idea abaru. kjee selalu buat bubuh kentang. selama ni tak pernah masak guna betik muda. nk try. thnx.
    kjee ada ole2 untuk Ida di blog Kjee. harap ida sudi terima.
    boleh link blog ida kat blog kjee ya. link suka sama suka. hehehe

    ReplyDelete
  2. salam kjee,
    juadah orang kampung ni....kalau kentang tu biasalah kjee, tapi kalau betik muda ni jarang orang buat...:)
    thanx kjee kerana sudi melawat blog ida ni...dan ida mesti sudi terima ole-ole kjee tu...
    ida juga akan link blog kjee ke blog ida ni...friend friend kan...:)

    ReplyDelete
  3. pertama kali di sni...br jek follow.wahh sgt teruja tgk resipe daging ni..kena cr daging ptg2 sket...terliur lak LM!

    ReplyDelete
  4. sedapnya! resepi wajib cuba ni! thank u kak ida.. :)

    ReplyDelete
  5. Lydia,
    harus cuba...kalau suka masakan yang masam-masam macam ni..:)

    intan,
    wajib cuba...hehe...sama-sama...

    ReplyDelete