Saturday, April 9, 2011

kek coklat kak ros

salam pagi minggu,

ingat tak hari tu saya ada cerita yang saya gi makan-makan rumah kawan, i.e kak ros yang tinggal berhampiran....dan saya ada cerita yang kek coklat kak ros tu sedap sangat...setelah di kecek-kecek resepinya, kak ros tanpa banyak cerita, suruh kami salin resepinya.

tapi hingga hari ini saya belum sempat buat lagi kek coklat resepi kak ros ni...mungkin satu hari nanti saya akan buat jugalah, Insyaallah...

btw....pagi ni saya nak share jugalah resepi kek coklat kak ros yang sedap ni...salin resepinya ke blog ni...takut hilang pula kertas resepinya...putih matalah pula kakida ni nanti...hehe....

jika ada yang berminat cubalah buat kek coklat ni....memang sedap rasanya....dan buatnya pun senang sangat....main godek-godek je...hehe....dan kalau boleh sharelah dengan kakida hasilnya ya....ni kira trial an error lah ni!...kalau jadi, oklah... Alhamdulillah, kalau tak....janganlah marah kat kakida ni pula ya....:)

bahan A
4 biji telur
2 cawan minyak masak
1 tin susu cair
1 camca teh esen vanila
(campurkan semua bahan dan gaul rata)

bahan B
4 cawan tepung gandum
2 camca teh soda bicarbonat
2 camca teh baking powder
2 cawan coco powder
1 camca teh garam halus
3 cawan gula halus
(campurkan semua bahan dan ayak kecuali gula)

bahan C
2 cawan air mendidih

cara:
campurkan bahan B kepada bahan A...gaul rata...tuangkan air mendidih dan gaul sebati.... tuangkan kedalam cake pan yang telah di gris dan di alas....bakar pada suhu 180C selama lebih kurang sejam...

14 comments:

  1. ouhhhh simple nye... terbaek la...i loyke...:)

    ReplyDelete
  2. wah bestnyer resepi. izinkan saya link kan ke blog saya di asamgaram2puteri.blogspot.com. share sebelum buat sendiri :) tq

    ReplyDelete
  3. semenjak 2menjak dok ralit cari rcp kek coklat..sya copy rcpnya yer,,,
    agaknya kukus boleh kan..sya kurng suka kek coklat yg dibakar..agak kering kalau sya buat...

    ReplyDelete
  4. puteri,
    silakan...

    mama,
    kukus mungkin boleh...cubalah...

    ReplyDelete
  5. salam k.ida..
    sy dh try.. tq for sharing.. :)

    ReplyDelete
  6. kak ida, limah dah try coklat kek kak ros...memang senang dibuat dan sedap di makan..especially with icecream! my children love it! thanks for sharing..=) hv a good day..

    ReplyDelete
  7. kak..i dah try bwat,,not bad,,sedap...tpi i nye kek jadik tinggi sgt lah plak...n crack..maybe too much baking soda or so..n i kurgkan gula dia..my mom tk suke manis..tq 4 sharing yekk

    ReplyDelete
  8. ok...puterishaf buat jadi ye...baguslah....:)

    sian nnn....takpa nanti cuba lagi ye...jangan putus asa....:)

    ReplyDelete
  9. susu cair apa kak ida pakai???

    ReplyDelete
  10. kak ida, saya dah buat sabtu lepas. sedap sgt, lembut & moist. cuma dia naik tinggi sgt. so sblm letakkan ganache, saya potong yg atas tu bg dia level... Thanks for the resipi..

    ReplyDelete
  11. Farida,
    sama-sama...ramai juga yang dah cuba ni...kkida je yg belum buat ni...nantilah next week kakida pasti nak cuba, Insyaallah...:)

    ReplyDelete
  12. KKIDA... GULA TU PUKUL DGN TELUR DULU LA YE? KAN ASING XYAH AYAK.. SO PUKUL GULA N TELUR DLU SMPAI KEMBANG BRU MASUK BHN A N CMPUR BHN B KAN?

    ReplyDelete
  13. comot...hehe...
    campurkan aje...dan gaul sebati...kemudian baru masukkan bahan kering...jangan pukul kembang sangat...

    ReplyDelete