Monday, March 14, 2011

yong tau foo

pagi tadi saya gi tesco....my monday routine....setiap hari senin mesti gi tesco atau giant...nak beli supply untuk seminggu....

kadang-kadang stok barangan banyak juga kalau hari isnin kat tesco ni, sebab hari sabtu dan ahad orang ramai dan kebanyakan stok barangan makanan terutama lauk pauk basah dan fresh vegi habis....jadi hari isnin mereka akan keluarkan barangan atau stok baru...bawang-bawang, ubi kentang, cili, salad dan tomato cantik-cantik...tulah sebabnya saya suka gi tesco hari isnin...tapi kadang-kadang barangannya kurang atau langsung takda....nasiblah....

weekend, kedua-dua tempat ni memang sesak....bagi mereka-mereka yang bekerja....hari minggu adalah hari untuk membeli-belah barangan dapur....jadi kita yang tak kerja ni tak payahlah sibuk sama, kasi chanlah kat orang yang kerja kan!....:)

pagi tadi saya tengok bahan-bahan untuk yong tau foo ni banyak dan pastinya stok baru...jadi saya pun ambiklah 2, 3 pack dan sosnya sekali...petang ni saya buat soup yang simple je....

saya rebus air, ketuk halia dan bawang putih, tambah lada sulah, garam dan cube....biarkan mendidih kejap....masa nak makan tu masukkanlah bahan yong tau foo....kalau suka makan dengan supnya, letak dalam mangkuk dan tuangkan sup panas....kalau tak cicah je dengan sos tauchonya... tengahari tadi teringat pula nak buat sambal ayam....dalam banyak-banyak sambal, sambal ayam nilah yang paling jarang saya buat....sebabnya kurang peminat sambal ayam ni...depa lebih suka makan ayam goreng, sup ayam, ayam rendang atau ayam masak kicap, itu je...

sambal ni saya guna cili merah hidup, tumbuk dengan bawang putih dan belacan....tumis dan tambah sikit cili blender, asam jawa, garam dan gula...tambah bawang besar belah...

1 comment:

  1. Sedapnya Yong Taufu mcm nak buat jugak. Hujan2 ni kalau hirup kuah2 mcm tu mesti syok ek...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...