Tuesday, March 29, 2011

vegetables beef stew

cepat dan sedap...itu sahaja yang dapat saya ulaskan tentang hidangan yang saya sediakan tengahari tadi dengan menggunakan pressure cooker... lihatlah betapa cantiknya warna carrot, ubi kentang, daging dan lain-lain sayuran walau pun sudah masak dan empuk....really healthy.... untuk resepi ini sediakan bahan-bahan seperti di bawah ini.... daging...potong kuib atau beli saja yang dah siap di pack di tesco atau giant... carrot, kentang, bawang besar, cendawan butang, celery, kacang panjang, bunga kubis adalah antara sayuran yang sesuai untuk di campurkan kedalam stew...bawang putih dua ulas....dicincang... gunakan mode untuk menumis pada pressure cooker, masukkan beberapa sudu minyak zaitun dan tumis bawang putih sebentar...hingga wangi... masukkan daging yang telah digaulkan dengan garam dan 2, 3 sudu besar tepung gandum.... masak beberapa minit atau hingga kekuningan.... masukkan semua sayuran, satu tin besar tomato cincang, seketul kiub daging, 2 helai daun bay, garam dan gula secukup rasa, masukkan sikit je air....tutup periok dengan kemas dan masak mengikut arahan....selama 20 minit.... nah! siap dah beef stew saya dalam masa tak sampai setengan jam....dan dagingnya sangatlah empuk, lembut dan chewy....:)

13 comments:

  1. mahal x pressure cooker nie..:)

    ReplyDelete
  2. for me harganya reasonable...ratusan ringgit je...
    tapi dalam jangka panjang pasti menguntungkan...jika kita masak rendang daging guna pc, 20 minit pasti empuk...jika guna gas sejam pun belum tentu lembut dagingnya dan berpeluh mengacaunye...:)

    ReplyDelete
  3. ada menu utk menumis ye? pc saya takde, tumis kat pan pastu baru masuk ke pc. brand apa pc kak ida ni ye?

    ReplyDelete
  4. Bestlah blog kak ida ni. Macam ni setiap hari saya buka. Saya baru jumpa blog akak ni...

    ReplyDelete
  5. eh eh..kak ida pakai noxxa pressure cooker ek..saya pun pakai tu..senang gila kan..paling bes kalau masak kentang, carrot tu semua rasa manisnya..

    ReplyDelete
  6. umi,
    pc brand roxxa...ada fungsi menumis, slow cooking, steam, etc.

    suraya,
    baru jumpa...lama dah blog kakida ni....thank you.

    Rai
    betul tu rai...bertambah sedap rasanya kalau guna pc ni...

    ReplyDelete
  7. apa email kak ida ye?saya berminatlah nk beli pc tu

    ReplyDelete
  8. macam mana nk order pc tu..

    ReplyDelete
  9. lina....please email your telephone number pada alamat email yang ada kat blog 1001resepi ni ya....nanti akak contact you...tq

    ReplyDelete
  10. I think I want to try this today... hope my kids will love it.

    ReplyDelete
  11. Salam. Kak Ida, Nur mohon izin linkkan entri akak ni ye. TQVM..

    ReplyDelete
  12. salam kak ida....ade resipi kuah kacang mggunakn pc x??

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...