Monday, March 28, 2011

sotong masak asam podeh

sebenarnya sotong masak asam pedas...orang negori cakap asam podeh (betul tak?)...tapikan friendly speaking kakida ni bukanlah seorang yang terror masak asam pedas...tak macam masak curry....yang tu memang kakida terror....hehe....puji diri sendiri lagi...sorry yek!

yelah, sebab kita kawin dengan orang penang, jadi memang itulah yang kita kena pandai masak, betul tak?....bagi mereka yang kawin dengan orang melaka, mestilah kena pandai masak asam pedas....kalau tak nanti cik abang pasti merungut tak habis-habis...macam tulah juga bagi yang kawin dengan orang batu pahat, kenalah pandai masak lontong dan sambal kecap....kan!

lagi pun my dh memang tak suka makan asam pedas....bukan selera dia....sebab tulah sampai la ni kakida tak terror masak asam pedas....kalau buat juga alamatnya kakida jelah yang makan sorang dan sampai 3 hari pun tak habis-habis.... photo tu adalah asam pedas resepi tersendiri....buat jugalah, sebab dah jemu makan kari....tapi yang di makan dek anak-anak hanya sotongnya je....kuahnya tinggal bertakung kat dalam mangkuk tu....:)

3 comments:

  1. Assalammualaikum kak Ida, tgk asam podas ni nampak sodap la kak, terliur dh ni..hmmmm suka hirup kuah tu. betul la kak saya pun tak pandai sgt msk asam pedas ni...saya org penang mcm mana pun kari juga yg menjadi pun..hehe
    dah cuba buat kastard teacake tu memang sedap tq sharing kak.

    ReplyDelete
  2. waalaikumsalam Nieza,
    kita sama orang utara...kenalah pandai berkarikan!...kakida ni memang peminat asam pedas...cuma famili yg lain kurang minat, itulah sebabnya tak pandai2 buat asam pedas sampai sekarang..:)

    ReplyDelete
  3. Isssss..pertama kali saya dengar dan lihat asam pedas sotong..kene cuba ni.huby saya memang kaki asam pedas kalau boleh hari-hari nak asam pedas..boleh buat koleksi ni..terima kasih kongsi resepi ni ihikss..suka..suka

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...