Wednesday, March 16, 2011

roti telur segera

pagi-pagi lagi langit dah mendung dan sekali-sekala guruh berbunyi....tapi anak-anak saya yang dua orang ni (ajwad dan aiman) memang tak faham bahasa guruh dan hujan....lepas solat subuh depa start enjin jeepnya dan memecut ke FRIM....nak kayuh basikal....tak sampai setengah jam hujan lebat turun....tapi depa cakap kat frim pokok banyak dan besar, jadi memang telindung jugalah dari hujan....sejak beberapa hari yang lalu hujan turun sekejap-sekejap, taklah lebat sangat, yang kuatnya guruh....

kalau dah hujan kerja pun pasti tak jalan...masuk hari ni dah dua hari projek mengorek lubang untuk tiang pool tergendala....pasir, besi dan simen yang hubby order semua dah sampai dan bersidai depan laman rumah...hmmm... takpalah, hujan rahmat...sejuk dan nyaman sekeliling rumah saya ni kalau hujan... untuk breakfast pagi ni saya buat dalca daging dan sambal ikan bilis....makan dengan roti canai instantlah....apa lagi....hehe...

saya cuba berkreatif lagi pagi ni....buat roti telur bawang menggunakan roti canai instant ni... masak dulu roti seperti biasa, kemudian carik-carikkan roti tu dan ketepikan....potong nipis bawang besar dan cili merah...pukul sebiji telur....panaskan sikit je minyak, masukkan bawang dan cili merah dan masak hingga layu....masukkan roti tadi dan tuangkan telur...kacau cepat supaya telur bersalut dengan roti...angkat dan makan panas-panas dengan dalca dan sambal....senangkan....:)

10 comments:

  1. Assalamualaikum...

    Kak Lin selalu makan roti telur kat kedai jer...hehehe

    ReplyDelete
  2. kakLin, roti canai jenama kawan ni sedap juga...memang stoknya sentiasa ada dalam fridge kat rumah ni...my dh suka...

    ReplyDelete
  3. cikna makan pisang rebus jek tp sedap.
    http://miszalina.blogspot.com/2011/03/pisang-rebus.html

    ReplyDelete
  4. senang sangat, lain kali nak buatlah, tapi beli roti siap ngan dalca kat kedai mamak.. hehe..

    ReplyDelete
  5. sari,
    hujan-hujan ni malaslah pula nak keluar...perut pulak lapar....jadik kita godek jelah apa ada kat dalam peti sejuk tukan...:)

    ReplyDelete
  6. lapa la pulak tengok entry makanan.. boleh cuba ni..hehe..

    ReplyDelete
  7. kak..ketepi sekejap pasal roti canai, teruja saya tengok laman akak, nyaman dan nyaman...sukanya!

    ReplyDelete
  8. thanks shasha,
    rumah akak ni memang dok keliling hutan...no neighbours...kawan ngan cik nyet je...:)

    ReplyDelete
  9. salam..
    thanks kak kongsi resepi..mudah sekali..nnti nk try la.. :)

    ReplyDelete
  10. hihi..cik nyet eh..tak pe..janji green green gras..back to nature kak!

    ReplyDelete