Friday, March 18, 2011

peach, custard cream and puff pastry

tiada sempadan dalam mencipta resepi....seperti apa yang mat gebu nyatakan pada blognya....yes...betul tu mat...ikut selera kita, ikut budget, ikut kemampuan....kata orang, jika nak seribu daya, tak nak seribu dalih...kalau terlebih rajin dalam kepala ni macam-macam ingat nak masak, tapi kalau datang masa penyegan (malas) tu....makan jelah apa yang ada...hehe...

tapi saya taklah kata saya ni kreatif atau rajin masak...nanti ada pula yang salah faham...kita ni biasa-biasa je.....memang nak kena masak, maka reka-rekalah sendiri apa yang teringat kat dalam kepala ni....:) petang semalam saya ni kononnya terlebih rajinlah sikit...tapi sebenarnya tak payah rajin pun nak buat ni...yang nak kena masak cuma custard tu je...pastry tu biasalah, beli kat supermarket (kawan puffpastry)...sebenarnya saya memang suka masak menggunakan pastry...tak kira apa jenis pastry...kalaulah saya ni masih muda belia pasti saya gi belajar bidang ni sampai jadi pastry chef yang terhebat...huhuhu....cuma boleh berangan jelah...:'/

untuk custard kali ni saya cuba resepi yang berlainan pula...dapat dari internet...

ingredient for custard
1 cup milk
1 cup cream (saya guna ideal milk je)
1 tsp vanilla
4 egg yolk
1 1/2 tbs cornflour
1/3 cup caster sugar

combine milk and cream...place on medium heat, do not boil, remove.
whisk egg yolk, corn flour and sugar in heatproof bowl until well combined.
pour hot milk mixture over egg yolk mixture, whisking constantly.
return mixture to saucepan over low heat, cook stirring constantly for 15 to 20 minutes or until custard thickens. pastry tu bake for 15 minutes at 200C tekan sikit bahagian tengah pastri dan letakkan custard dan buah peach...

6 comments:

  1. salam..wah sedapnye..nak tanye..pastri tue brand ape yer?? beli katne?? actually tak penah pun beli pastri nie..tp bile tgk resepi tue..cam nak cube.. thanks.. :)

    ReplyDelete
  2. salam,
    saya beli di tesco brand kawan...kat mana-mana hypermarket memang ada jual pastry ni.

    ReplyDelete
  3. SALAM KAK IDAAAA...WAAA PINJAM EKS IDEA...PUFF PASTRY TU KANN, KA TESCO PALING MURAH, TAK SAMPAI RM 4...TEMPAT LAIN RASANYA LEBIH RM 4...KAN..

    ReplyDelete
  4. yes mat,
    kat tesco yang murah sekali so far...tapi ada sesetengah barang giant lebih murah...tapi kak ida ni tak kira kat mana-mana pun ok...ikut mana yang senang dapat, kat situlah kak ida beli...:)

    ReplyDelete
  5. salam kak ida...sedapnya..saya tak tahu pun ada pastry siap jual kat kedai..petang ni gak saya p cari..musti! hehe..tapi sesuai ke kalau saya letak inti berlauk macam mince meat? ke ada pastry khas untuk lauk pauk cenggitu?

    ReplyDelete
  6. pasty tu boleh guna untuk sweet and savoury dish...masak dulu mince meat tu, lepas tu baru letak dalam pastry...cuba tengok entri-entri sebelum ni...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...