Tuesday, March 22, 2011

meatball pasta & chocolate bun

ok, hari ni saya nak masukkan satu lagi entri...sebab semalam memang saya ni terlebih rajin sikitlah kononnya...hehe....sorry! masuk bakul angkat sendiri....sebenarnya bukan rajin, tapi sebab nak makan....ingatkan anak dara sulung saya tu nak balik, tapi takda pun....mungkin sibuk sangat dengan final examnya.....jadi adik-adiklah yang kenyang.....sian...kakak....

angel hair...kenapa pula dinamakan angel hairkan!...pandai-pandai je orang putih ni letak nama.....spaghetti ni sebenarnya 'slightly thinner' than spaghetti yang selalu kita gunakan tu....ia lebih kurang macam meehoon jenis yang kasar tu...kalau spaghetti ni digoreng seperti goreng meehoon pun sedap... spaghetti ni saya masak sama seperti entri-entri yang lepas....guna ready-made meatball dan bottle pasta sos, green peppers, fresh basil...garlic and onion (yang dicincang)...

tumis dulu bawang cincang dalam sedikit minyak olive, kemudian masukkan meatball dan kacau sebentar....masukkan pasta sos dan sedikit air...tambahkan garam, gula dan sikit beefcube...akhir sekali masukkan slice green pepper dan fresh basil leaves yang telah dicincang....angkat dan tuangkan keatas pasta tadi (masak pasta ikut arahan pada bungkusannya)....grated some cheese and serve hot... petang semalam juga saya buat chocolate cinnamon bun....so far belum pernah lagi saya nampak orang buat cinnamon bun warna hitam camni....resepinya saya ikut dari resepi cinnamon bun yang pernah saya buat sebelum ini (this is the best ever resepi cinnamon bun yang pernah saya makan...betul....kalau tak caya cuba buat sendiri...:)...

perubahan yang saya buat cuma tepung tu saya kurangkan 1/4 cawan dan tambahkan 1/2 cawan coco powder....yang lain tu sama, tak ubah apa-apa... dan beginilah rupanya chocolate cinnamon bun saya......saya masih lagi menggunakan superfine flour i/o bread flour....dan texturenya memang cantik...dan paling mustahak...ia sedap....cubalah ye....:)

6 comments:

  1. a'kum kak, nak tanyala superfine flour tu adakah same maksudnya dengan tepung naik sendiri atau tepung gandum.

    pastu nak tanyala..kalo tepung kek tu adakah mmg khas tepung kek ataupun nama dia superfine ke..

    mekasih kak

    ReplyDelete
  2. waalaikumsalam,
    superfine flour dengan self-raising flour (srf) tepung yang berlainan...jual dalam kotak macam srf juga...tiada tepung kek yang khas...it can be srf, all purpose flour atau ready mix cake flour...

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Ida

    Terliur bila tgk semua masakan ni...

    ReplyDelete
  4. salam kakida..
    yg ni blm "berani" nk buat lg.tgk gmbr jer dh tau rasanya mcm mana.konpem sedap pnya.entah lah rasa mcm x berapa confident..masih x dpt nk "membayangkan" step2 mcm mana nk memasaknya.

    ReplyDelete
  5. azwa,
    senang je...kena cubalah...kalau tak sampai bila pun tak pandai...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...