Saturday, March 26, 2011

durian cheese cake

salam semua,
tukar design lagi? mesti ada yang kata kkida ni takda kerja lain ke...dekat nak sepuluh kali tukar design 1001resepi...:)

yelah...memang takda kerja lah ni walhal kerja memang banyak, tapi kerja yang ni lebih seronok lagi....:)

sebenarnya kkida ni masih tak puashati dengan design blog ni...kkdia suka design yang tak sibuk sangat dan tak plain sangat...suka warna hijau...tulah sebabnya dah nak dekat 10 kali tukar pun warnanya yang itu juga...:)

(gambar kecil....kreatif juga maid kakida ni...sekali-sekala la...:)...bunga tu dia jumpa dalam stor...kakida beli kat Ikea lama dulu....berhabuk dan kotor....di cuci bersih, letak dalam vase dan letak atas counter tu...:)

takpalah...buat masa ini, nilah designnya...gambar kat header tu pula adalah dry kitchen kak ida...dah titlenya pun 'my kitchen'...so betterlah letak gambar kitchen sendirikan...kat situlah kak ida dok pukul mentega dan telur untuk buat kek, menguli pastri untuk roti dan karipap setiap hari...

jika nak masak yang heavy-heavy seperti nak goreng dan menumis ada wet kitchen kat belakang...kitchen cabinet kkida beli dari IKEA...kkida suka country style deco...sebab tulah ada para untuk gantung-gantung....
ceilingnya tu pula kak ida letak beam kayu melintang jarak 2 kaki setiap satu...nak nampak macam english style lah sikit...:)

oklah, itulah lebih kurang cerita tentang kitchen kkida...marilah kita tengok semula cerita mengenai makan-makan dan resepi....

petang semalam, driver Dato Norazam, iaitu jiran terdekat kakida hantar beberapa biji buah durian...pokok durian dia banyak...ada 7,8 pokok dah buahnya lebat....bergayut-gayut dan tanahnya pula bersempadan dengan tanah rumah kakida ni....putih mata kita tengok buah duriannya jatuh bedebub-debub setiap hari...dan isi duriannya memang sedap, durian kampung...

secara kebetulan, kakida ni lama dah memendam rasa nak makan durian cheese cake...nak beli durian merata-rata takut tak elok isinya...kat supermarket pula durian yang dah dikupas isinya...baunya dah hilang...jadi bila neighbour kita sedekah buah durian yang memang terkenal dengan keenakkannya tu...apa lagi...cheesenya pula memang dah ada....

cari-cari di internet, tak jumpa pula resepi yang ok...maka kakida pun rekalah sendiri resepi ni...
beginilah rupa cheese cake durian kkida ni....simple yet delicious....:)
bahan-bahannya...
2 ketul philadelphia cream cheese
1/2 ketul butter
1 ke 1.5 cawan gula halus
3 biji telur
1/4 cawan tepung jagung
1/4 cawan tepung self raising flour
1 cawan isi durian
bahan-bahan semua pada suhu bilik...

cara:
pukul cream cheese dengan butter dan gula sehingga kembang
masukkan telur sebiji sebiji dan gaul rata
masukkan tepung yang telah diayak terlebih dahulu
masukkan isi durian dan gaul rata

ok, lupa pulak
sebelum tu buatkan base cake ni....

kkida guna sebungkus chocolate digestive....kisar hingga jadi serbuk...1/3 ketul butter, cairkan....gaul kedua-dua bahan dan tekan dalam spring foam pan...masukkan ke dalam freezer sementara anda sediakan cheese filling...

tuangkan bancuhan cheese keatas base tadi dan bakar selama 45 minit pada 170C...Preheatkan oven terlebih dahulu....

optional....tepung tu kalau tak nak campurkan pun boleh....terpulang kepada selera anda...

7 comments:

  1. salam ida..wah cantik banget dapur ida ni..mmg impian saya tu..ciskek npk sangat sedap..yumyum

    ReplyDelete
  2. salam kzai,
    itulah office kakida...so kenalah buat biar menarik sikitkan...barulah dapat ilham nak masak apa....:) dan kek tu memang sedap...

    ReplyDelete
  3. saya selalu baca blog akak... suka tgk dapur akak yang cantik ni. saya suka tgk header yang gantung sudip2 tu..

    ReplyDelete
  4. Salam! Saya pernah masuk blog nie tapi tiap kali masuk rupa jadi lain. Suka tengok gambo dapor tuh!!! jemput la masuk blog sy plak http://nadboogie.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. k ida,
    selalu dok cari ciskek kat secret resepi ja. sekarang dah boleh try akak nyer durian ciskek ni :D bestnyaaa

    ReplyDelete
  6. akak, minta izin copy resepi ni dulu yer ...terliurla...nanti nk pi cari durian dulu..hehe

    ReplyDelete
  7. kalau sy tak nak letak cheese dlm resepi ni bolih ke Kak?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...