Sunday, March 6, 2011

custard teacake....

salam pagi minggu,
pagi ni saya rajin sikitlah....bangun pagi-pagi, menggeledah laci dan almari, mencari bahan untuk buat kek ni....sebenarnya lama dah my eka suruh mamanya buat kek ni, tapi nak membuat satu-satu kek tu kena ada mood dan pagi ni memang ada moodlah kiranya....this is one of my favourite cake...rasanya sedap kerana di campur dengan tepung custard...resepinya ada disini....

anda kena doublekan quantity bahan yang diberi untuk dapatkan kek yang lebih besar seperti yang saya buat ini....guna spring form pan supaya mudah untuk keluarkan cake, alas dengan baking paper and grease paper... ada yang tak ngerti english ke? ni saya melayukan...

bahan-bahan

125g/1/2 cawan butter
1/3 cawan gula castor
1 biji telor
3/4 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan tepung kastard

1) pukul mentega dengan gula hingga kembang, masukkan telur...gaul rata...masukkan tepung dan gaul rata.
2) guna kek pan yang boleh ditanggalkan di bahagian bawahnya...alas dengan kertas dan gris supaya tidak melekat...
3) letakkan sebahagian kek batter dan ratakan...tuangkan kastard dan kemudian tuang baki kek tadi, ratakan dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 30 minit pada 180C...
4) keluarkan dari oven, sejukkan dan taburkan gula icing...

bahan kastard
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu besar gula kastor
2/3 cawan susu
15g butter
2 sudu teh vanilla

larutkan tepung kastard dan gula kedalam susu, panaskan hingga mendidih dan pekat....masukkan butter dan vanilla...sejukkan...

note: doublekan kuantiti jika mahukan kek yang lebih besar...

42 comments:

  1. Puan i dah memcuba custard tea cake mmg lembut n teramat sedap ....my family mmg suka sgt2....terima kasih kerana berkongsi resepi ....

    ReplyDelete
  2. salam lily...memang sedapkan resepi ni...saya suka jika resepi yang saya kongsikan disini anda suka...terima kasih...:)

    ReplyDelete
  3. saya amat mengemari puding kastard dan nampaknya kek kastard mengiorkan saya.. mohon halalkan saya ambik resepi ini untuk di acu cuba try yer Pn Ida.

    ReplyDelete
  4. mamaleez,
    kalau tak halal taklah saya letak resepi-resepi kat blog ni...:-o
    memanglah tujuannya nak share...

    ReplyDelete
  5. kalo takde spring form tu pakai loyang biasa bole ke kak...

    ReplyDelete
  6. umi,
    boleh....cuma kalau guna spring form pan tu senanglah nak keluarkan kek tu nanti...

    ReplyDelete
  7. kalau susu digantikan dengan susu sejat boleh x?

    ReplyDelete
  8. salam momo,
    momo ikut je resepi kak ida tu....manalah ada orang buat custard guna susu sejat sayang oi....:)

    ReplyDelete
  9. hehe.. smlm buka peti susu dah hbs.. tgal susu sejat.. bedal je.. hehe.. mak ckp cm ada masin2 ckit..
    tp ok la.. sedap2 kek ni.. :)
    tq kak.. :)

    ReplyDelete
  10. ida berapa lama kek ni tahan dalam suhu bilik dan dalam fridge

    tq

    ReplyDelete
  11. nak cubalah...tapi tengah diet ni.....camne ek...

    ReplyDelete
  12. noorlie,
    itu soalan cepumas tu...:)
    kalau kat rumah ida ni, paling kuat kek ni boleh bertahan 2 hari je...tak sempat nak simpan dalam fridge dah selesai...maklumlah kita anak ramai kan...
    kalau letak dalam fridge seminggu dua mungkin ok lagi...

    alizawaiza,
    yang tu tak mampu kakida nak menolongnya...dietlah dulu...bila dah tak diet nanti boleh buat...:)

    ReplyDelete
  13. Assalamulaikum kak ida..saya juga teruja nak mencuba resipi dari kak ida ni. rata2 kawan2 semua dah membuatnya. InsyaAllah saya akan buat juga nanti..tr kasih atas resipi ni ya kak :)

    ReplyDelete
  14. salam to Wattie dan Nieda dan CT....kek nampak sedap...kalau dapat jamah lagilah sedap...:)

    ReplyDelete
  15. salam kak ida..
    Sedap nampak custard teacake..insyllah nnt nk wat..masuk list ni..halalkan ye kak ida..tq

    ReplyDelete
  16. singgah sini tgk kek yg sedap ni:)

    ReplyDelete
  17. salam..sy da try wt kek ni..mmg sdp sgt..hbby n adk2 kate xcukup..len kali nk doubleknla adunan..thnx utk rsepi yg sdp ni :)

    ReplyDelete
  18. salam nak tanya sikit....susu tu... susu pekat ke? bagi informasi boleh? konfius antara susu cair, susu pekat, susu sejat dan susu segar...

    ReplyDelete
  19. ukhtie,
    jika resepi saya tulis susu...ertinya susu kotak biasa UHT...jika saya guna susu sejat saya akan tulis susu sejat atau susu tepung atau buttermilk, lowfat dan sebagainya...

    ReplyDelete
  20. sedapnye... teringin nak buat kek ni :) ... tapi saya nak tanya la kak ida ... kenapa bila saya buat cake ... selalu kena extra kan masa membakar, tak macam masa dalam resepi ... kalau tak mesti kek tak cukup masak n turun kat tengah2nya :(. tapi bila dah extra kan masa ... warna kek pulak dah jadi terlalu gelap ... dah tak nampak cantik lagi macam kek kak ida kat atas ni. apa yang patut saya buat ye ??? nak kena turunkan suhunya ke jadi 170 dan bakar lama sikit ???

    ReplyDelete
  21. Salam Intan,
    akak nak tanya,
    pertama; guna oven jenis yang bagaimana...electric atau gas? dua-dua oven ni memang berbeza.
    kedua; panaskan dulu oven sebelum masukkan kek kedalam oven. jangan dah masuk baru nak on oven.
    ketiga: jangan terlebih pukul atau terkurang pukul butter dan gula dan lepas dah masukkan tepung, kaup balik asalkan semua bahan sebati. dont over beat.
    keempat; masa bakar kek jangan buka oven till 2/3 jumlah keseluruhan masa untuk bakar kek tu.
    lima; follow recipe jangan ubah...
    cuba banyak kali dan jangan putus asa.

    ReplyDelete
  22. Salam kak ida ...
    saya guna microwave oven ...
    oven memang saya dah panaskan dulu ikut suhu dalam resepi ...
    masa membakar memang saya tak buka oven .. tunggu dah cukup masa baru test dah masak ke belum ...
    resepi memang ikut 100 % .. cuma ...
    rasanya bab ketiga tu ... maybe saya terlebih pukul ... or terkurang pukul :(
    thanks kak ida ... insyaallah tak akan putus asa mencuba. mesti nak cuba jugak kek kak ida ni :) ...

    ReplyDelete
  23. Puan,

    akhirnya menjadi jugak selepas 3 kali mencuba. tapi sebab takde loyang kecik, Era buat cupcakes jek. Alhamdulillah, suami & anak2 suka. Rasanya memang sedap dan membuatnya, mudah pula!

    ReplyDelete
  24. Dear Kak Ida,
    I simply love cakes or desserts with custard or custard fillings. I tried this recipe a couple of days ago and it turned up perfect and yummy.
    Now, if I would like to add cocoa powder into the cake mix and the custard sauce, for a chocolaty custard cake, how much of the ingredients should be? Hope you could share with me and the rest.
    Thank you very much! Fizzy

    ReplyDelete
  25. salam,

    saya dah try resepi ni. seriously marvelous.. sampai my kucing pun makan dengan laju kek ni... heheheh

    sudi2 l jengah2 blog saya yg x seberapa ^_^

    blog kaynisa

    ReplyDelete
  26. era,
    cupcake pun boleh...cuma adjust time bakarnya...:)

    Hafizah,
    i m not sure howmuch, kena experiment dulu...one day maybe...

    ReplyDelete
  27. kak ida,,z dah byk kali buat kek ni,,mmg fvorite ler...mak mertua suka sgt kek ni...

    ReplyDelete
  28. saya ni baru nk blaja memasak.. minta izin copy resepi kak.. TQ

    ReplyDelete
  29. ziey,
    pasti bertambah sayang mak mertua kat menantunya eh! hubby suka tak?

    salam,
    sila copy...tapi nak buat tak?

    ReplyDelete
  30. hi auntie =) jannah ni. bloghop dari blog ika.

    nampak mcm sedap je kek ni (tapi mmg semua yg auntie masak sedap, hehehehe)

    nak try buat! :D

    ReplyDelete
  31. salam akak,

    saya nak tahu contoh sukatan cawan 2/3, 3/4 n 1/3 ....thanks

    ReplyDelete
  32. jannah, thank you sebab singgah ke mari...:)

    sahana,
    contoh? saya tak faham soalan sahana ni...contoh apa?

    ReplyDelete
  33. salam kakida,saya dh try petang tadi...mmmg sedap,x manis sgt dan lembut jer...cuma heran nape kek yg saya buat x garing dan gebu mcm yg kakida buat?mgkn de bahan yg terlebih@terkurang kut.saya bab2 kek@biskut mmg x mahir langsung(baru nk berjinak-jinak hehhe)...tp klu lauk-pauk insyallah..

    ReplyDelete
  34. azwa,
    mungkin ada terkurang dan terlebih...takpalah...lama-lama nanti pandailah...janji kena selalu cuba buat...jangan putus asa...goodluck...

    ReplyDelete
  35. dah try dah...sume kata sedap ...thanks for sharing kak ida.

    ReplyDelete
  36. looks good. nak cube la :) thnks for sharingpo

    ReplyDelete
  37. Murni,
    sama-sama...:)

    Cik t...kena cuba...:)

    ReplyDelete
  38. salam cik ida,

    jalan2 tadi, tersinggah kat sini..
    resepi kek kastard ini unik skali..izinkan saya copy utk simpanan saya yer..ada masa nanti pasti saya nak cuba buat...

    ReplyDelete
  39. salam aunty, vanila tu mcm mne? aiskrim? :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...