Tuesday, March 29, 2011

cooking under pressure....

masak menggunakan pressure cooker....memang itulah salah satu kitchen gadget yang kkida nak sangat-sangat sejak lama dulu...tapi selalu terlepas pandang kerana periok tu susah juga nak jumpa kat kedai jualan barangan eletrik dan kkida tak teringat pula nak tanya kat kawan-kawan mana boleh beli periok tersebut...kkida prefer eletric pressure cooker...lebih mudah dan menyenangkan kerja....

ahad lalu kkida mengikut seorang kenalan untuk melihat sendiri kelebihan masak menggunakan pressure cooker...memang sangat interestinglah...kkida memang tahu kelebihan memasak menggunakan pressure cooker sejak dulu lagi... antaranya dan yang paling utama sekali ialah ia banyak menjimatkan masa kita...jika kita rebus daging untuk sup memakan masa sekitar sejam jika nak betul-betul empuk, masak menggunakan pressure cooker hanya mengambil masa 20 minit sahaja....jika masak nasi beriani, ia hanya mengambil masa 12 minit, roast chiken hanya 25 minit, pulut kuning hanya mengambil masa 5 ke 10 minit sahaja...pendek kata boleh jimatkan gaslah...

masak menggunakan pressure cooker adalah cara penyediaan makanan yang terbaik sekali jika dibandingkan dengan masak cara biasa seperti merebus, stim, stir fry, microwave dan sebagainya....kandungan khasiat dan nutrient dalam makanan masih terpelihara kerana ia tidak hilang ketika proses memasak dan sangat baik untuk kesihatan... mulai hari ini kkida akan cuba masak apa sahaja jenis masakan yang berlainan jenis dengan menggunakan pressure cooker yang kkida beli kelmarin dan kkida akan terus berkongsi dengan anda...:)

12 comments:

  1. salam
    kak Ida

    dulu saya pernah beli pressure cooker yang pakai gas..jenis besar..saya beli dengan kawan bangsa India. memang cepat masak daging dan ayam pencen..sampai tulang pun hancur..

    tapi kini lesap entah ke mana...puas saya cari...entah ada orang pinjam tanpa pengetahuan saya pun tak tau..

    Nak beli lagi rasa nya dah mahal harga nya..
    kalau macam gambar ni..anggaran berapa ni harga nya...

    ReplyDelete
  2. salam Ezza,
    kalau guna gas mungkin leceh sikit sebab kita still nak kena tutup gasnya tu...tapi yang letrik ni kita tekan je buttonnya berapa minit nak masak...nanti dia akan off sendiri dan terus ke mode reheat...

    cuba call number phone yang kakida tulis tu untuk tanya lebih lanjut...

    selaunya depa boleh demokan cara masak...:)

    ReplyDelete
  3. slm kak ida
    nak tanya kak ida beli brand apa + brp harganya??? mmg teringin nak beli satu....

    ReplyDelete
  4. salam kak ida..yang ini jenama fagor?

    ReplyDelete
  5. salam.. maklong pun nak tahu jugaklah harga periuk ni..
    maklong pun baru beli tapi yang gas punya.. jenama premier.. rm230..6L punya..

    ReplyDelete
  6. salam ukhwah k.ida..uikss..kec0r air liyor nengok masakkan k.ida,lebih2 lg stew daging iteeww..oppss.brape rege priuk ni kak?mcm dah jat0h chenta nk beli sbijik lh..ni email ceq--> jaz_jah@yahoo.com

    ReplyDelete
  7. salam,
    jika ada yang berminat nak beli ada linknya saya letakkan kat bahagian page atas sekali...kontek je agennya tu...dia akan deliver hingga ke rumah...:)

    ReplyDelete
  8. Salam Kak ida, saya nih new bezz kat sini..nak tanya macam amna nak dapat presure cooker nih..saya cari link tak jumpa la...tq

    ReplyDelete
  9. salam Yuhaini,
    hubungi kawan kkida ni, no tel: 012-6623761 (Michelle)
    cakap kat dia kkida from 1001resepi beri no tel ni. thanks.

    ReplyDelete
  10. teme kasih kak ida masak kan dlm nih mmg best2..rasa rajin lak memasak bila tengok resepi dlm nih..hehehehe

    ReplyDelete
  11. salam.. saya pun ada miracle pot nie.. haha Noxxa Pressure Cooker from Amway. Akk pernah masak pulut kuning ker? boleh kongsi resepi?

    ReplyDelete
  12. …BUKU RESEPI KHUSUS UNTUK PENGGUNA PERIUK TEKANAN NOXXA….

    Assalamualaikum..salam sejahtera...sekiranya anda berminat untuk memiliki koleksi resepi periuk noxxa ...boleh dapatkan daripada saya..

    Penerangan langkah demi langkah...mmg anda akan puas hati...tak takut lagi guna periuk tekanan noxxa...

    Mengandungi 41 resepi.......

    -NASI ARAB
    -NASI GORENG DAGING
    -NASI GORENG CINA
    -NASI DAGANG
    -NASI TOMATO
    -PULUT KUNING
    -PULUT LEMAK
    -WAJIK
    -NASI LEMAK ISTIMEWA
    -NASI MASAM MANIS
    -PULUT KELAPA
    -AYAM PANGGANG
    -AYAM PANGGANG ALA TOM YAM
    -DAGING PANGGANG NANAS
    -SARDIN
    -IKAN KUKUS ULAMAN
    -DAGING MASAK HITAM
    -DAGING JINTAN
    -IKAN KUKUS MASAM MANIS
    -STEW TULANG
    -LEMAK CILI API AYAM DENGAN REBUNG
    -KARI KUNING IKAN
    -GULAI MINANG NANGKA
    -AYAM MASAK BEREMPAH
    -DODOL
    -DODOL PANDAN
    -BINGKA JAGUNG
    -APAM PISANG KUKUS
    -KOLEH JAGUNG BAKAR
    -KASWI LAPIS
    -PUDING ROTI BERCOKLAT
    -KEK PANDAN
    -KEK NANAS
    -KEK COKLAT
    -KEK OREN
    -KEK GULA HANGUS
    -SPAGHETTI GORENG
    -BIHUN GORENG KAMPUNG
    -MI GORENG ALA KAMPUNG
    -KUIHTIAW GORENG
    -MI SANGGUL GORENG
    -BIHUN GORENG PUTIH

    PM/call/sms/watsapp sy untuk harga...tima kasih...

    Jika berminat boleh hubungi Riz Mohd 0172297107...whatsapp 0197745184...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...