Monday, February 14, 2011

ubi kayu rebus...

ubi kayu rebus...mungkin anak-anak kita zaman ni ada yang tak pernah tengok pun juadah orang kampung macam ni...apatah lagi rupa pokok ubi kayu, bagaimana ia ditanam, mudahnya ia tumbuh dan bagaimana rupa bentuk ubi kayu apabila di tarik keluar dari tanah...ingat masa zaman kanak-kanak saya biasa tengok bagaimana ubi kayu ditanam....mudah sangat ia tumbuh jika kena dengan tanah yang sesuai....seronoknya bila tengok ubi ni di gali keluar....berketul-ketul dan berangkai-rangkai...

bila dah berumahtangga dan balik ke rumah mother-in-law (mil), yang paling saya suka ialah bab-bab makanan dan sayuran kampung ni...my mil rajin bercucuk tanam dan memang saya jenuh makan sayur kampung terutama pucuk ubi kayu dan ubi kayu rebus...kalau rajin mil buat bengkang ubi kayu....

tapi sekarang ni, kalau nak makan terpaksalah beli je ubi kayu ni...tu pun kadang-kadang bila bawa balik ke rumah pasti ada kekurangan....bila di kopek kulitnya ada je ubi yang tak elok kerana dah lama di simpan....biasalah kan....

ubi kayu rebus di atas saya makan dengan sambal ikan bilis dan kelapa parut....masa tu pulak hujan petang...memang timing bagus sangatlah....hehe...

malamnya pula ajwad nak makan kueh teow goreng....kebetulan pagi tu ketika ke pasar saya teringat nak beli kueh teow...tapi lupa pulak nak beli taugeh dan kucai, maka jadilah resepi kueh teow goreng sempoi...saya bubuh apa je bahan yang ada iaitu sawi dan daun saderi, udang dan isi ayam... tapi licin juga, lagi depa suka kalau tak letak sayur...

itulah dia cerita makan-makan saya semalam....:) bagaimana pula dengan anda???

4 comments:

  1. Salam Kak Ida,
    Ain pun besa'y klu malam mmg makan yg simple je....Ain suka masak and buat kek....tu yg minat sgt dgn blog akak ni mcm2 idea akak,saya dah byk cuba resepi2 akak ni,you are so creative person,terima kasih sudi share.Ain suka masak tapi x kreatif..............

    ReplyDelete
  2. Salam perkenalan..selera sungguh saya melihat resepi2 kat sini.kene cuba ni...ehehehehe

    ReplyDelete
  3. salam semua,

    ain, sama-sama...masak ni macam orang melukis juga...kena kreatif barulah tak jemukan...:)

    Sue, baru disini ke...harus mencuba resepi kat blog ni kalau ada masa...

    MD...:)

    ReplyDelete