Wednesday, February 23, 2011

tempura udang

resepi ni saya google dari one of the website...tak ingat nama website tu...bancuhan tepungnya senang sangat...

satu ke satu setengah cawan tepung, 1 biji telur dan air sejuk (kalau boleh air dari ice-cube)...kacau hingga pekat....agak-agak boleh melekat bancuhan tepung tu kat udang...

udang buang kepala dan kulit, tinggalkan ekor....panaskan minyak yang banyak, 180C...
celup udang kedalam tepung dan masukkan kedalam minyak panas dan goreng hingga kekuningan....hidang ketika masih panas...(goreng bila nak makan)...kalau sejuk kurang sedap...

4 comments:

  1. salam Kak Ida,tq share resepi ni,sgt mudah, nak cuba buat la......

    ReplyDelete
  2. salam,
    selain udang boleh guna utk goreng sotong, ikan, sayuran seperti terung, carrot, cendawan, brokoli, etc...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...