Tuesday, February 1, 2011

masak lemak jenahak dan tempe goreng dengan sambal belacan

ingat tak hari tu saya ada masukkan entry mum's place....masak lemak ikan jenahaknya sedap ya amat....pagi tadi saya ke tesco dan nampak deretan ikan jenahak yang sangat seiras dengan ikan jenahak yang saya makan kat mum's place hari tu, sangat fresh kerana insangnya masih merah dan berlendir....apa lagi...bila tengok ikan jenahak kat tesco tu secara otomatik ia mengembalikan ingatan saya kepada keenakan gulai lemak ikan jenahak kat restoran mum's place...

maka saya pun tanpa berdolak dalik, masukkan dua ekor ke dalam plastik...memang saya berazam hari ni saya nak buat juga gulai lemak camtu....sedap ke tidak itu lain cerita, kalau tak sesedap macam gulai lemak kat mum's place pun, sekurang-kurangnya ada rupa pun oklah
....hehe...

balik rumah saya pun tumbuklah apa yang saya agak ada dalam gulai lemak mum's tu....saya bakar terung, exactly camtu....letak kacang panjang dan tahu goreng exactly macam tu juga...maka bila dah siap, saya pun jemputlah orang yang paling layak untuk mengadili keenakan gulai lemak saya...gulai lemak ida's kitchen from 1001resepi...hehe...orang yang saya maksudkan tu tak lain tak bukan ialah my dear hubby...sapa lagi ye tak!

saya jamu dia dulu...bila saya tengok dia makan laju je....saya pun tersenyumlah...pastu dia kata...sedappp....walau pun rasanya taklah exactly macam mum's place tapi saya dah ada resepi saya yang tersendiri dan memang sedap....my hubby said...next time kalau buat gulai lemak buatlah macam ni...

huhu....happy rasanya...

selain masak lemak saya buat tempe goreng dengan sambal belacan....sebenarnya sambal belacan tu lebih semalam....mula-mula saya goreng tempe dulu, ketepikan. lepas tu saya tumis sambal belacan dan bawang besar hingga garing, kemudian masukkan kacang panjang dan kacau sekejap...since ada lebih ikan masin haruan semalam saya pun masukkan juga...dan akhir sekali masukkan tempe goreng tadi....tambahkan perisa, garam dan gula...maka jadilah sambal belacan tempe, kacang panjang dan ikan masin....sedap weh!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...