Sunday, February 20, 2011

lokan dan mentarang

sepanjang jalan antara pekan pantai remis hingga ke kuala selangor banyak sungguh orang berniaga di tepi jalan...peniaga buah-buahan, makanan laut segar, sayuran, gerai-gerai makan, kueh mueh....memang seronok...kami berhenti beberapa kali menjengah apa yang dijual dan beli sedikit-sedikit...

antara yang menarik minat kkida dan hubby ialah dua jenis siput ni...lokan dan mentarang...lokan adalah hidupan sungai....ia banyak di jual di tepi jalan pekan pantai remis....inilah pertama kali saya lihat rupanya si lokan ni...sebelum ni selalu dengar my dh mention about siput ni...katanya sedap...kecik-kecik dulu dia selalu makan lokan....kata mertua pula isi lokan ni sedap, boleh masak kari, lemak dan goreng kosong dengan bawang dan cili hijau pun best....jadi dah memang tak pernah tengok orang jual kat kuala lumpur, hb pun boronglah semua yang ada....ada yang dah dikopek isi lokan tu dan ada yang masih bercengkerang (fresh lagi)...(foto atas)

di sepanjang jalan antara sabak bernam ke kuala selangor pula banyak orang menjual siput mentarang....siput jenis ni pun saya tak pernah tengok (memang ulu betullah kkida nikan...:)

mentarang adalah hidupan laut...lebih kurang sama macam lala....since dah tak penah makan dan tak tau macam mana rasanya, kami pun beli 3 kilo (for rm20)....hmm...banyaklah pula makanan bersiput yang kami beli....maknanya 2,3 hari ni makan siput jelah kami anak beranak...hehe.....:)
malam tadi kkida tumis siput mentarang ni....tumis biasa je seperti menumis lala.....bawang putih, halia, serai dan cili api ditumbuk lumat dan tumis dengan sikit minyak...masukkan sos tiram dan sos ikan, bawang besar, tomato dan daun sup atau ketumbar, tutup periok lima minit, angkat dan hidangkan panas....

lokan tu kkida tumis pagi ni....goreng dengan bawang-bawang, halia, cili potong, fresh tomato, kicap manis, sos tiram, lada hitam serbuk, rasa garam dan gulanya...juga dihidang panas...hmmm....memang best....:)

2 comments:

  1. salam ida..x pernah mkn mentarang ni...dulu masa gi kursus kt kuala selangor pernah tgk org jual kt tepi pantai....tp x sempat nk jamah...

    ReplyDelete
  2. waalaikumsalam kzai,
    nilah pertama kali ida makan mentarang ni...tapikan sebenarnya lokan lagi sedaplah...tapi mungkin sebab masak simple sangat so rasanya macam kureng sikitlah...kalau buat sambal mungkin sedap kot...:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...