Wednesday, February 16, 2011

lepat

biasanya kalau pisang ranum sangat saya lebih suka buat cokodok pisang je dan kalau ubi kayu tu saya suka rebus kosong dan makan dengan kelapa dan sambal...lepat-melepat ni memang tak pernah masuk dalam senarai cooking saya...bukannya apa, memang saya suka juga makan lepat ni, tapi sebab ingat senang nak dapat kueh lepat ni dan my mum dan mother in law pun suka buat lepat, tu yang saya tak berapa rajin nak melepat nih....:)

tapi pagi tadi saya kata pada diri sendiri kena buat jugalah lepat ni, sebabnya daun pisang ada, kelapa parut pun ada...saya pun carilah beberapa cooking website yang ada resepi ni...dan akhirnya jadilah juga lepat saya...:0

janganlah gelakkan saya yek!....sebenarnya segan juga nak letak gambo lepat saya ni...segan kat makcik, kakak, abang dan adik blogger yang pandai buat lepat diluar sana....hehe... resepi lepat pisang saya: 2 cawan pisang yang dah di hancurkan, 3 sudu besar tepung jagung, 1/2 cawan tepung gandum, gula ikut suka, 2/3 sudu besar santan pekat dan garam...gaul rata dan bungkuskan dengan daun pisang....jika suka boleh letakkan kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam...kukus hingga masak, dalam 20 minit (kalau lembik tambahkan tepung gandum sikit-sikit dan kalau pekat tambahkan sikit santan) lepat ubi lebih ringkas lagi.....gaulkan kelapa parut, gula merah (jika ada), garam dan sikit je santan....bungkus dengan daun pisang dan kukus sampai masak...

walau bagaimana pun saya tetap juga nak puji diri sendiri ni...sedap juga lepat saya ni...rupanya memang tak menarik, tetapi ia secukup rasa...

7 comments:

  1. nk resepi.
    share la...
    walaupun mcm sng, tp nk tao jgk caranye.

    ReplyDelete
  2. nakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

    ReplyDelete
  3. tak penah lak buat lepat taruk santan..bila2 ada pisang nnti nk try la jugak.

    ReplyDelete
  4. salam, tak letak santan pun takpa...tapi kalau letak tu dia jadi lemak sikitlah, itu je...

    ReplyDelete
  5. Kak Ida,
    bila tgk lepat ni, teringat kat arwah mak... dia penah cakap, 'duduk kat kolumpo jgn plak beli lepat..buat aje sendirik..' tp saya tak penah cubapun masak lepat stakat tolong2 masa arwah mak masih ada...hehehe..
    resepi mak tak ltak santan tp ltak kelapa parut di tengah2... nnt nak cubalaa :)

    ReplyDelete
  6. salam sham,
    kakida memang selalu tengok mak, mak mertua buat. tapi sendiri tak pernah cuba...tapi memang tau cara nak buat...letak santan sikit memang sedap...lemak...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...