Tuesday, February 15, 2011

kopi ais vietnamese style



bayangkan after 3 months saya beli kopi ni dari vietnam baru semalam saya tahu cara betul untuk buat kopi ni....kopi susu ais vietnamese style....sesiapa yang pernah ke vietnam dan minum kopi di sana pasti tahu akan kesedapan kopi vietnam...ia tak sama macam rasa kopi yang biasa kita minum di malaysia ni...

dua hari sudah saya tonton rancangan luke nguyen's, seorang chef muda vietnam yang bermastautin di australia....dia tunjukkan cara betul untuk bancuh kopi ni dan hari ni saya pun cuba ikut cara Luke....memang sedap...tapi kenalah banyak bersabar kerana ia ambil masa lama untuk menunggu kopi ni menitis dari tempat saringannya....setengah jam mau kot....tapi memang berbaloilah walaupun kena tunggu lama...

7 comments:

  1. Huhu..peminat kopi mcm sy nie mmg sangat teruja tgk kopi vietnam ni. Kat msia tak de jual ke?

    ReplyDelete
  2. sedapnyer.. sgt2 suka minum kopi.. kalu duk hotel, duk ulang-alik kt coffee brewer lah.. hoho.. but my doctor said it's bad for fertility, so kene stop minum.. sob sob.. now my hubby belikn decaffeinated coffee yg xsedap =( (tp minum jugak kalu teringin nk minum kopi.. huhu)

    ReplyDelete
  3. salam,
    balkis, tak pasti pula kat mana ada jual di malaysia ni....sorry!

    tun,
    bad for fertility? mungkin juga...

    ReplyDelete
  4. salam

    saya ada jugak kopi vietnam ni sejibik mcm dlm gamba tu.. tp tak pernah bancuh lagi.. duk cari2 jgak cara nak bancuh yg dikatakan sedap tu.. leh akak share sket cara nak pakai kopi ni tak? kawan saya yg belikan time pegi sana...

    ReplyDelete
  5. salam,
    kena ada tempat untuk bancuhnya naza...kawan you ada beli sekali tak?macam dalam foto atas tu...jika takda kena bancuh cara biasa je lah...
    campur susu pekat manis dan letak ais...memang sedap...

    ReplyDelete
  6. Assalam..xde tuto ke camne guna coffee drip tu..

    ReplyDelete
  7. Sy pon ada beli serbuk kopi dan dpt penapis free di kedai Hjh Basiroh...try dah bpe kali pon masih x dpt rs yg sama..mcmn tu...huhuhu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...