Monday, February 28, 2011

kerepek ubi pedas

apahal pula kak ida ni, kerepek ubi pun nak tunjuk kat blog....hehe....(ketawa sendiri)...

yelah, nilah pertama kali kak ida buat kerepek ubi, tulah sebab nak tunjuk tu....kak ida ni memang peminat kerepek ubi, terutama yang pedas manis macam ni....tapi yelah, selama hari ni main beli je...benda senang dapat, buat apa nak susah payah buat sendiri, ye tak!...

lagi pun kak ida sengaja nak create kerja kat maid yang sorang lagi tu (bukan bibik tua yang rajin tu)...ni yang muda, yang kureng rajin sikit tu....buat-buat sibuk kat ceruk dapur, macamlah kita ni tak tau, banyak manalah sangat kerja kat dapur tu...masak kita yang buat....dia tukang kemas je...(sebenarnya banyak lagi area lain dalam rumah ni yang perlu dilap dan dikemas, tapi tulah, ibarat tukul dengan paku, sekali ketuk baru nak bergerak)....

sekarang ni beli ikan bilis pun yang belum berkopek, suruh dia kopek...ayam beli sekor-sekor, tak payah potong dan ikan juga beli tak payah bersiang...biar dia bersihkan semua...

ubi kayu ni suruh dia potong nipis-nipis tadi dan goreng dengan sikit garam hingga garing...sambalnya senang je...tumis bawang putih yang ditumbuk lumat (banyak) dan beberapa sudu cili blender....tambahkah cili flakes (readymade) sikit dan kacau hingga garing...masukkan gula (banyak), cuka sikit dan bahan perisa sikit...kacau sambal ni hingga pekat...masukkan kerepek goreng tadi dan kacau rata...

2 comments:

  1. sedap makan bila tengok tv kan...asyik jer bila makan sedar2 dah abis sebalang....

    ReplyDelete
  2. saya ada plastic packaging & hand sealer..kalau2 perlu kerepek packaging!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...