Tuesday, February 22, 2011

kek merah baldu...


ye ke? tak taulah samada jadi ke tak kek red velvet saya ni...dek kerana tengok semua orang tengah menggila buat kek ni, saya pun teringin juga nak cuba....resepi ni saya ambik dari sebuah website tapi saya ubah sikit....red food colouringnya sampai 4 sudu besar...tak tergamak lah pulak saya nak letak sampai 4 sudu besar maka saya letak 2 sudu besar je...jadi tulah kurang sikit merahnya...ada resepi saya tengok suruh letak cuka, tapi resepi yang saya ikut ni tak payah letak cuka, jadi saya pun taklah letak cuka....nantilah next time kalau buat lagi saya nak cuba letak cuka pula...

btw, resepi kek ni memang sedap walaupun tak perfect....tambahan pula dengan topping cream cheese dan kelapa...nilah resepinya kalau nak cuba...

bahan-bahan:
2 cawan tepung all purpose
1/2 cawan serbuk koko
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil baking soda
1 sudu kecil garam
(ayak semua bahan di atas dan ketepikan...)

1 cawan butter milk
1 sudu besar vanilla esen
2-4 sudu besar red food coloring
(campurkan semua bahan diatas dan ketepikan...)

1 ketul 250g unsalted butter
1 1/4 cawan gula caster
4 biji telur besar

caranya:
panaskan oven ke 175C
pukul butter dengan gula hingga kembang (dalam 8 minit)
masukkan telur sebiji-sebiji dan gaul sebati
masukkan tepung berselang seli dengan campuran buttermilk tadi hingga habis
sudukan kek batter kedalam acuan cupcake dan bakar selama 20 - 30 pada 175c
keluarkan dari oven dan biarkan kek sejuk
sapukan cream cheese topping dan taburkan kelapa


19 comments:

  1. Salam, buttermilk nie ader jual kat mane ek?

    ReplyDelete
  2. assalam,
    saya beli dari tesco...mungkin cold storage pun ada...

    ReplyDelete
  3. rvc ni mmg sedap. tp klu letak cuka, rasa nye lg sedap. cuba lah resepi yg masuk kan cuka pulak. mmg lain sikit rasa nye & sedap. cuba lah dpt recipe dr website www.joyofbaking.com (recipe kat web nie mmg bebaloi)

    ReplyDelete
  4. thank you zalina...saya memang banyak refer dan dah cuba resepi dari website tu...cuma yang ni je tak...

    ReplyDelete
  5. cream cheese topping tu nak buat camne kak ek ;)

    ReplyDelete
  6. umi,
    resepinya ada pada entri yang lepas-lepas...sila rujuk pada resepi kek-kek yang pernah akak masukkan sebelum ni...

    ReplyDelete
  7. saya dah buat red velvet yang guna cuka. memang sedap..cuba lah ida..tak rugi.rasa dia memang lagi moist dari yg tanpa cuka..anak2 bujang saya cukup suka red velvet cake atau red velvet brownies ni..

    ReplyDelete
  8. tq kak..cuma nak tanya agak2 kek ni kalo kita kukus jadi tak...

    ReplyDelete
  9. bestnyer...bilalah nak rajin buat kek ni..huhu

    ReplyDelete
  10. Dulu penah beli yg siap pek kt kedai patu balik masak tak jadik! Buang aje huhuuu... since then x pernah la tau sebenarnya rase kek red velvet ni cane. Thanks for sharing the recipe!

    ReplyDelete
  11. umi,
    kalau kukus memang tak jadi akak rasa...sebab resepi ni untuk dibakar....tapi apa salahnya kalau nak cuba...:)

    norul,
    kalau nak makan kenalah rajin...:)

    farah,
    :)

    ReplyDelete
  12. Oh RED VELVET!....sentiasa menikam kalbu.....
    Hi Kak Ida...saya Asilah...selalu jenguk ur blog!...

    ReplyDelete
  13. hi asilah, thank you kerana sudi jenguk blog kakida ni...:)

    ReplyDelete
  14. sedapnye akak..terliur plak nengok

    ReplyDelete
  15. dah lama tak komen kat sini..hari tu nora ada buat kek ni..letak cuka punya resepi.

    dia suh masak sekali dua loyang pasal nak bg cantik sama besar bila di gabungkan..

    akibat tak sabar..lepas je masak terus kasi keluar..so tak berapa cantik..makan gitu tanpa toping..memg rasa sedap..tapi dihujungnya ada rasa kurg enak..mungkin kerana pewarna yang banyak digunakan

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum,

    sofiya....:)

    nora...memang aroma pewarna tu kuat, pahit sikit, mungkin sebab tak letak cuka kut. Insyaallah, next time nak cuba buat letak cuka pulak.

    ReplyDelete
  17. cuka yang mana nak guna ya?
    kalau kita guna apple cider vinegar jadik tak?
    ker nak guna cuka mana?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...