Friday, February 18, 2011

resepi tepung tempura

jika kita google di internet terdapat berpuluh resepi tepung tempura untuk menggoreng makanan laut terutama ikan, sotong, udang dan sayuran....saya ada mencuba beberapa resepi dari beberapa website....ada yang ok ada yang tidak....hari ni saya cuba lagi, tapi kali ni saya reka sendiri tepung tempura ni....resepi saya mudah je...

saya guna;
1 cawan tepung cucur bawang adabi
1 cawan tepung gandum
1/4 sdt sodium bicarbonate
1 sudu teh garam
air suam

campur semua bahan dan kacau sehingga kepekatannya sama seperti kepekatan tepung untuk goreng pisang. jangan cair sangat nanti tepungnya tak melekat...
pastikan minyak betul-betul panas dan celupkan sayuran atau seafood dan goreng hingga kekuningan...

makan ketika masih panas kerana jika sejuk memang dah tak crunchy dan lembik...cicah dengan sos cili dan mayonnaise...

foto atas adalah isi ikan dory yang saya beli dari tesco...dan di bawah adalah baby sosej ayamas di goreng menggunakan bancuhan tepung yang sama...

7 comments:

  1. nak try laa, cam senang je
    bhn2 pun mudah nak dapat
    thanks for the info

    ReplyDelete
  2. 1/4 sdt sodium....err,sdt tu maksod nye ape ye?

    ReplyDelete
  3. sdt = sudu teh kot..... Cubalah...
    Nampak senang dan sedap. Ada masa nanti bolehlah cuba;-)

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum...
    sdt...sudu teh...:)

    ReplyDelete
  5. slm akak, klu akak tukar tepung gandum tu dgn tepung beras, dia akan jd crunchy n x lembik bila sejuk..

    ReplyDelete
  6. thank you MP,
    nanti akak cuba pula guna tepung beras...:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...