Tuesday, February 15, 2011

hot, sweet and sour siakap

cantikkan warna-warni photo atas ni...masakannya simple je, tapi saya suka tengok colournya yang ceria macam ni...ikan siakap tu saya tak buang sisiknya sebab tak mau soggy nanti bila di tuang sos...bersihkan semua bahagian dalamnya kemudian lumurkan dengan kunyit dan garam dan taburkan sedikit tepung supaya bila goreng nanti nampak cruncy sikit...goreng deep fry dalam minyak yang banyak dan panas hingga masak dan garing...letak atas pinggan hidang...

sos ikan tu saya guna sweet and sour mango sos...

mula-mula tumiskan dulu sebiji bawang besar yang di potong nipis, bawang putih cincang, halia cincang dan beberapa sudu cili blender hingga wangi, masukkan beberapa sudu sweet and sour sos...kalau takda tomato sos, pineapple sos pun boleh digunakan...masukkan tomato belah, cili padi, cili hijau, cili merah...anda juga boleh tambahkan carrot, broccoli, couliflower, nenas, timun, mushroom, kacang panjang, atau apa saja yang anda suka....tambahkan garam, gula dan perisa...tambahkan air jika pekat sangat...kalau tak cukup masam masukkan sedikit cuka.

tuang atas ikan tadi dan taburkan daun ketumbar, sup...etc...

5 comments: