Friday, February 11, 2011

crispy mini pizza

this evening i bake small mini pizza...(sedih lak bila ingat anak yang dua orang tu takda...huhu...sorry ya...next time mama buat lagi)...

sebenarnya dah banyak kali juga rasanya saya masukkan entri resepi pizza ni....setiap kali saya buat pizza pasti saya letakkan foto dan resepinya....tapi for sure setiap kali saya buat roti pizza sendiri, resepinya pasti berlainan, tak sama....kali ni saya nak share resepi roti pizza yang senang dibuat dan sedap juga...saya dapat resepi ni dari kotak instant yis (mauripan yis)...bagi anda yang biasa beli yis ni, mungkin pernah lihat resepi ni yang dilampirkan di dalam kotak instant yis tersebut...

walau bagaimanapun, ada sedikit kelainan yang saya tokok tambah pada resepi pizza saya kali ni...antaranya, saya menggunakan semolina flour semasa menggelek roti pizza supaya ia tak melekat dan memberikan texture yang berlainan pada pizza bread tersebut...saya juga buat roti yang saiznya lebih kecil dan nipis dan hasilnya saya dapat roti yang crispy and cook trough serta kurang soggy...

resepi roti pizza
500g tepung gandum
1 paket mauripan instant yis
1 1/2 cup water
2 tsp salt
2 tsp granulated sugar

mix yis with flour...dissolve sugar and salt in the water and mix all ingredients in mixing bowl. knead dough until smooth and no longer sticky (option, boleh juga uli dengan tangan)...

divide dough equally, using a rolling pin, roll dough out and place on flat tray...brush with olive oil mix with mince garlic, pizza sauce, tomato, pepper, onion, meat or seafood, fresh basil and sprinkle with cheese...allow pizza to rest for approximately 20 minutes...bake till cheese lightly golden....serve hot...
untuk topping kali ini saya menggunakan pesto mayonnaise sebagai sos pizza selain ordinary tomato pizza sos...pesto mayonnaise ialah campuran mayonnaise dengan pesto (boleh beli ready made di supermarket)...
selain tu anda boleh guna instant pasta sos, tomato sos, home-made pasta sos, spaghetti sos, etc...    
smoke turkey...
fresh basil leaves
kali ni saya guna smoke turkey breast, sausage dan frozen crab stick...saya juga mengguna fresh basil i/o dry basil leaves...aroma dari daun basil segar lebih sedap berbanding daun basil kering...tambahkan sos cili sebelum di bakar...hasilnya pizza yang cruncy, berperisa dan sedap...

6 comments:

  1. salam, saya buat mini piza baru2 ni tak terpikir lak nak bubuh daun basil yang berlambak hidup in my small garden..tq beri idea.

    ReplyDelete
  2. Sedapnyer pizza.. dh lama xbuat. biasa letak oregano je. xpenah jumpa lak basil kt sini. hehe..

    ReplyDelete
  3. machik....ada tanam daun basil?...bestnya fresh basilkan...banyak kegunaannya...

    atie...daun basil ni camne? susah juga nak describekan...tapi kalau kat super market banyak...

    tun...kalau takda fresh basil guna dry basil pun boleh...

    ReplyDelete
  4. kat tempat saya ada jual pokok basil. sedap baunya....

    ReplyDelete
  5. kt ne nak carik benih pokok basil nie rik?? Ingat nak buat edible garden kat blkg umah nie...tq

    ReplyDelete