Monday, February 21, 2011

cerita lokan lagi....

balum habis lagi cerita lokan saya ni....maklumlah beli banyak, jenuh gak nak mengabiskannya...hari ni saya try bakar pulak...hari tu ada beli lokan yang belum dikopek...so hari ni suruh maid hidupkan bara dan cuba bakar...cicah dengan air asam...boleh la...

petang ni pulak saya masak lemak cili api dengan petai...lokan lagi...tu pun masih ada lagi dalam fridge lokan yang dah berkopek...simpanlah dulu... bakar kat backyard...senang je kalau guna arang dan minyak tanah... nilah air asam resepi saya...caranya....saya tumbuk sambal belacan, kalau nak pedas guna cili padi...kemudian letak dalam mangkuk, potong bawang besar nipis-nipis, daun kesum, tomato, sedikit kerisik, garam, gula dan sikit sos ikan dan asam jawa...kacau, rasa apa yang kurang ditambah... ikan cencaru sambal...balut dengan daun pandan sebelum goreng...wangi... yang ni home-made pekasam, ikan dari kolam tepi rumah...sedap... cempedak goreng...

3 comments:

  1. perrghhhhhh..sedap gilerrrrrrrrrr...sapa diet jgn pi penchala...

    ReplyDelete
  2. waaahhh.. Lookannn... Lama tak makan benda ni.. susah nak dapat.

    ReplyDelete
  3. /seeloknya kalu nk bakar...jangan guna minyak tanah sbb bau minyak tanah akan meresap masuk lam lauk yg kita bakar tu. Mcm asap kenderaan..guna minyak masak api akan nyala jgk..dan hidupkan bukan pakai sokabar tapi pakai tisu...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...