Sunday, January 9, 2011

rendang tok pak ngah...

yang ni entri saya yang terakhir untuk hari ni...sebelum saya bertolak ke tapah...dua hari ni banyak jugalah entri untuk blog ini...yelah mood tengah bagus ni dan banyak pula cerita yang nak saya kongsikan...tu pun ada lagi...tapi esok-esoklah pula ya...

tengahari tadi saya cuba buat rendang tok menggunakan perencah rendang tok pak ngah keluaran Balqis Instant Food...wah! ni promo lagi ni...takpa...yang penting saya nak share info yang berguna pada anda dan adalah juga saya dapat pahala kongsikan benda berfaedah dengan kaliankan...taklah mengadap kosong je depan laptop ni...:)
rendang tok pak ngah ni mudah sungguh cara penyediaannya...saya rebus dulu daging hingga 3/4 empuk...kemudian bila airnya dah agak kering, saya masukkan sebungkus perencah rendang ini kedalam kuali rebusan daging tadi dan kacau sebentar....kemudian masukkan sekotak kecil santan dan masak sehingga kering...lihatlah hasilnya....
atas: perencah ini saya beli dari kedai runcit berdekatan rumah...walaupun saya orang perak tapi saya memang tak pandai nak buat rendang tok...rendang tok sebenarnya memang sedap...kalau nak rasa rendang ni raya-raya barulah ada dijual di pekan kuala....sekarang ni dah ada perencah ni tak payahlah lagi kita bersusah payah...sebungkus ni cukup untuk daging antara satu kilo setengah ke dua kilo....sedap weh!

7 comments:

  1. salam kak ida..
    sy admire blog akak ni...sgt informative & menarik - the recipe & foods buat sy kecur bila tgk...salute!!!

    skinifet

    ReplyDelete
  2. salam kak, terliur nengok rendang ni...btw salam kenal dr saya...nice blog..saya follow n link yer..:)

    ReplyDelete
  3. Salam kenal. Stumbled upon yr blog masa google nak cari resipi Aglio Olio terus terpikat. Is it ok if I link yours to mine? Tq.

    ReplyDelete
  4. salam kenal juga untuk charmz, nieza n mrs vanilla...silakan link, dan saya ucapkan terima kasih kerana menghargai blog ini dan juga hasil kerja saya...:)

    ReplyDelete
  5. salam pn ida, sy pngusaha balqis istant food, knpa tdak pn ida jd pngedar kmi.. stiap satu bngks kmi bri kuntungan brsh sbnyak rm3/rm5..slain prnch rndg kmi jga mnjual roti canai/boom segera..bminat hubungi pn ina 016 2716110[24 jam]

    ReplyDelete
  6. salam roslina,
    terima kasih, saya tiada kedai atau tempat nak menjual makanan segera seperti keluaran syarikat balqis...buat masa ini mungkin belum lagi berminat untuk berniaga secara runcit. Insyaallah, jika ada kesempatan di masa depan saya akan cuba...:)

    ReplyDelete
  7. Kat mana nak beli perencah nie??

    ReplyDelete