Wednesday, January 12, 2011

plain cheese omelette

pada pendapat saya omelette atau telur dadar untuk breakfast dengan telur dadar yang kita makan dengan nasi adalah dua resepi yang berbeza...texturenya berlainan....saya suka omelette yang slightly creamy and cheesy untuk sarapan berbanding omelette yang gebu dan sedikit garing untuk lunch atau dinner... pagi ni saya rajin sikit...:)....buatkan omelette untuk sarapan my son aiman dan atmam (tinggal dua orang ni lagi yang masih bersekolah...)

untuk resepi ni saya guna dua biji telur....campurkan sedikit susu full cream atau susu sejat (about 1 tablespoon)...secubit garam dan pukul hingga kembang... kalau nak masak omelette yang cantik better guna pan yang berat dan tebal macam ni...pan ni saya beli dari Ikea dan memanglah berat, dekat nak sekilo beratnya....dan lebih baik kalau dapat yang oval shape macam ni...nantikan omelette senang nak di gulung atau dilipat...cantik rupanya...

panaskan satu sudu besar butter...api jangan kuat sangat sebab tak mau omelette tu masak mengejut...pelan-pelan...tuangkan telur yang dah dipukul tadi dan biarkan sebentar...bila kelihatan bahagian bawahnya dah mengeras, taburkan dengan cheese (mix cheddar and mozarella)...biarkan bahagian atasnya cair sikit dan mula gulung dari tepi cantik-cantik dan slidekan keatas piring... hmmm........yummy!!!

5 comments:

  1. memang yummy tu... ada cheese lagi... sy sukaaaaaa!

    ReplyDelete
  2. NYUM, NYUM.... sukenye cheese & telur!

    ReplyDelete
  3. hmmm..sedapnya telur..lama dah tak makan telur goreng camni..

    ReplyDelete