Tuesday, January 11, 2011

beras basmati...nasi biryani

salam,
nak cerita sikit...masa saya mencari-cari rempah kari nak bawa balik kat supermarket dalam salah satu megamall kat delhi hari tu, saya ternampak beras yang sangatlah cantik, memang panjang beras tu...saya pun tanyalah, ada tak beras basmati yang dah di peket elok-elok...sale person tu tunjuk beras ni....katanya yang ni beras yang terbaik, beratnya 5 kilo sepeket... oklah, since luggage pun memang banyak xtra, boleh lah saya angkat satu paket 5 kilo ni....hmm..... pelikkan saya ni...orang gi jalan oversea shopping benda lain, saya shopping beras....(tapi sempat juga saya sambar 12 pasang sari sutera yang cantik dan berkualiti hari tu....tak tau nak buat apa dengan sari sebanyak itu...huhu...)

jadi, inilah rupanya bungkusan beras yang saya beli tu...tak tau kat sini ada jual ke tak beras camni...beras faeza basmati pun taklah sepanjang camni... resepi atas ni saya guna perencah segera je...saya masak dengan ayam sekali....senang cerita...dan tambah sayuran sikit... tumis bawang besar, halia, kayu manis, bunga lawang dll dalam minyak sapi, kemudian masukkan rempah biryani segera (sebarang jenama)...bila dah wangi sikit masukkan ayam dan kacau sebentar...tutup api dan masukkan ayam kedalam periok letrik....masukkan beras basmati (saya rendam dulu beras setengah jam)...masukkan air, ikut ukuran yang dicadangkan pada paket beras, 1/2 cawan susu sejat dan daun pandan...garam dan perisa... masak hingga kering, kemudian masukkan sedikit sayuran...jika sukalah... inilah nasi biryani yang saya masak hari ni...senang kerana ayamnya dah di masak sekali dengna nasi....cuma saya tambahkan sambal tumis sotong supaya pedas sikit...paling sedap kalau ada jelatah atau acar buah....kalau takda sayur apa pun bolehlah...:)

4 comments:

  1. Tak blh tahan betul tgk sambal sotong tu... There goes my azam baru...Mcm mana nak kurus ni..

    Murni

    ReplyDelete
  2. Salam singgah Ida, waaaaaaaaaaaaaa cantik n panjang2 nampak beras basmathi tuh...mesti sedap eh beras tu eh..sini biasa guna kalau nk yg panjang2 tu jenis Faiza Moghul paket 1 kg jek tuh..kalau yg paket 5 kg, berasnya kurang pjg...

    ReplyDelete
  3. salam,
    murni...nak kurus! hehe...tak boleh jenguk ke food blog selalulah...nanti habislah diet you...

    ummi....ye...kualiti beras kita dengan beras india jauh berbezalah...tak tau dari mana datangnya benih beras depa...tapi faiza basmati pun memang diimpot dari india...tak tau dari india belah mana...

    ReplyDelete
  4. Salam
    Sekarang dah ada dipasaran. Keluaran syarikat faiza juga. Pack 2kg.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...