Sunday, January 16, 2011

macaroni bakar...

pagi ni saya buat macaroni bakar dengan mince beef untuk breakfast... bahan atas: 2 cawan susu full cream, 2 biji telur, 4 sudu besar tepung gandum, 1 susu teh dry parseley, 1 sudu teh dry basil, satu peket onion sup mix atau beef cube, salt and pepper to taste...pukul hingga sebati... mince beef sauce atas ni sama seperti spaghetti sauce yang biasa anda buat tu...campurlah apa-apa bahan yang anda suka dan masak hingga kering...jangan berair sangat... sapukan acuan dengan minyak zaitun dahulu... bakar dalam oven panas 200C selama 15 ke 20 minit atau sehingga cheese mula kekuningan...

alternatif jika malas nak buat kecil-kecil macam kat atas tu, boleh guna baking dish seperti foto dibawah ni...

39 comments:

  1. So simple..nak cuba buat makaroni bakar ni tapi berapa banyak makaroni yg diperlukan bagi recipe ini ya?

    ReplyDelete
  2. resepi ni kena makan dgn sos ke atau makan camtu pun dah sedap?

    ReplyDelete
  3. AD,
    atas tu dah sos...memang sedap...

    ReplyDelete
  4. 2 cawan susu full cream, 2 biji telur, 4 sudu besar tepung gandum, 1 susu teh dry parseley, 1 sudu teh dry basil, satu peket onion sup mix atau beef cube, salt and pepper to taste...pukul hingga sebati nk kena masak tu sblum kita buh daging ke ...

    ReplyDelete
  5. da try resepi ni last saturday.. mmg best.. cume ade few step yg i alter.. ble masukkn tepung gandum dlm susu tu jd beketul, so to resolve this i blend the mixture for 1 sec in the blender.. then for the macaroni lak i mix it together dgn minced meat the taste same rata... really simple and yummy... thank u k.ida....

    ReplyDelete
  6. salcha, sorry yek...kkida baru perasan your comment...
    campur semua bahan kedalam acuan baru di bakar dalam oven...

    ReplyDelete
  7. CL,
    sayang kucing yek!
    resepi ni hanya sebagai guideline sahaja...buat macam mana pun takpa...yang penting sedap pada tekak kita...hehe...sama-sama...

    ReplyDelete
  8. salam kenal, tq beri idea, boleh la saya cuba buat individual camtu.arigato go zaimas skali lgi.

    ReplyDelete
  9. kak, kenapa saya tgk resepi akak ni mcm sedap jer... pernah buat sebelum ni tapi kejadiannya kurang memberangsangkan.... thanks utk resepi...^^

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. Salam kak Ida, honestly ... I LOVE YOU, I LOVE ALLLLLLLLLLLL YR RECIPES.. Sebenar nye I "belajar" masak dpd kak Ida tau :)) thank youuuuuuuuuu kak ida ;D

    ReplyDelete
  12. salam Lyn,
    Ya Allah...seronoknya kkida bila ada orang yang love kkida selain cik abang kkida...kkida juga love all of you pengunjung blog ini...semuga apa yg kkida buat ni memberikan manafaat kepada semua...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. AsSalam kak ida, i syukur sangat sbb "jumpa" kkida di alam maya ni. tq sbb share all yr stories and of course your recipes. Byk i dah cuba resepi kkida untuk my kids n hubby. They love it. Terima kasih kkida coz keep on sharing your resipi. thanks again kak ida for sharing.. love u!!!!

      Delete
  13. kak ida.. saya mmg suka sume resepi kak ida.. semenjak jadi follower blog kak ida ni, masakan saya pun bervariasi sket..my hubby pun suka.. dia mesti tanya, mana u dpt resepi ni.. mestila dr blog kak ida kan.. macaroni bakar ni dh pernah wat sebelum ni, but that one MIL nyer resepi.. lepas ni nk try resepi kak ida ni lak.. tgk pun dh kecur liur.. moga2 jadi la.. thanks kak ida for sharing.. love u lah!

    ReplyDelete
  14. Salam Liza,
    sama-sama...bertambah lagi pahala kkida...Alhamdulillah...Syukur...kkida harap selain Liza ramai lagi di luar sana yg mendapat manafaat dari blog kkida ini...takdalah kkida letih mengupdate blog setiap hari...love u toolah!

    ReplyDelete
  15. salam kak ida...im always looking through ur blog...sungguh lah menggoda bile nengok resepi resepi aka..he he he...saye just start berblogging with my own blog mamammunny.blogspot ...just citer citer kehidupan seharian dan event event yang berkaitan...feel free to join ek...well..i defenately will try some of ur resepi...nice to know u kak ida...anyway...where r u from??

    ReplyDelete
  16. Boleh kongsi resepi tumisan daging tak? Nampak menyelerakanlah.

    Terima kasih.

    ReplyDelete
  17. salam..
    emmm..sedap nye...suke...yati nak buat style kecik2 tu ye..tq kakak.

    ReplyDelete
  18. salam kenal kak...pagipagi ni saya jalan2 cari resepi...jumpa blog akak yang banyak resepi sedap2 ni jadi saya mintak izin nak follow akak & cuba resepi2 akak ni ye...tima kasih kak ^_^

    ReplyDelete
  19. salam kenal MrsZ, thank you...and thanks to all of you yang rajin komen kat blog kkida ni...:)

    ReplyDelete
  20. salam kak,
    kalau bakar dalam microwave suhu and time sama jugak ker??
    tq.

    ReplyDelete
  21. jika bakar dlm microwave kkida tak pasti suhu berapa...sorry.

    ReplyDelete
  22. KKida, saya dah baca resepi ni tapi kurang faham steps nyer... saya teringin nak buat, nampak macam sedap sangat dan senang pulak tu

    ReplyDelete
  23. KKida, tadi tu saya yang tulis komen, tersilap masuk ID adik lah pulak.

    ReplyDelete
  24. CikNi,
    terkejut kkida tadi...panjangnye nama...hehe....takut juga...kot-kot perisik FBI...lol...

    step nye camtulah...macam yang kkida tunjuk kat foto tu...yang part mana tak faham tu?

    ReplyDelete
  25. ok. kkida, betul tak mcm ni.
    1)mula2 buat campuran yg ada susu, tepung dll.
    2) pastu buat daging cincang mcm nak buat spageti bolognaise tu
    3) lps tu sapu acuan dgn minyak zaitun
    4) masukkan campuran no (1), masuk daging cincang, lps tu tabur kan piza toping dan sos cili
    5) last sekali bakar

    Ha... betul tak kkida?
    Thanks

    ReplyDelete
  26. yes...betul cikni...camtulah...tak susah kan...hehe...campurkan aje semua...bakar...:)

    ReplyDelete
  27. Ok, terima kasih kkida, hari minggu ni insyaAllah nak cuba. XOXO

    ReplyDelete
  28. Saya dah buat, tq kkida, tuan rumah...nnt sy tag 1001 resepi.....

    ReplyDelete
  29. Sgt sedap. saya dh test buat semalam. Maaf x smpt amik gbr sbb dh licin dibaham adik² kat rumah tu. Diorg ckp sedap. Mak saya pun suka. Terima kasih kak kida sbb kongsi resipi. ^_^ Moga Allah merahmati akak & bakat akak.

    ReplyDelete
  30. kak, yg pizza topping tu apa?? sama ke dgn cheese biasa?? then kan, maccaroni tu kena rebus dulu ke, terus je letak dalam acuan then bakar?? agak konfius di situ... :)

    ReplyDelete
  31. Salam kkida..tq 4 sharing d recepi:) anyway nk tnya soklan yg sama dgn qminz..about pizza topping & macaroni tu nk kne rebus dlu ke..

    ReplyDelete
  32. tumpang tanye, ni kena guna cheddar cheese, ke parmeasan cheese atau cheese jenis ape?

    ReplyDelete
  33. As salam kkida,

    Lama betul ingin membuat macaroni bakar tapi hingga kini belum pun dpt membuatnya.

    ReplyDelete
  34. Thanks for sharing.... amazing recipe, so delicious! Allah bless you!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...