Sunday, January 9, 2011

kenduri di bangi...

ni nak sambung kembali cerita semalam....yelah semalam kan saya cerita tentang cucur sosej bercheese untuk dinner kerana tengahari tu saya makan kenduri rumah kawan lama hubby ketika zaman persekolahannya di sm st. michael, ipoh. kenduri ni diadakan di dewan komplek PKNS bangi, berdepan dengan McD...

memang sangat sederhana majlis ini, tapi saudara idan, bapa pengantin lelaki seronok tak terkata kerana kawan-kawan lama ramai yang hadir dan ada yang datang all the way dari ipoh...itulah semangat setiakawan namanya...yelah bila dah tua-tua ni itulah yang menggembirakan hati kita, nak cari apa lagi, anak-anak dah besar dan setengahnya ada yang dah bercucu...bila jumpa dengan kawan lama keluarlah semua cerita dulu-dulu.... pengantin lelaki tu anak kepada kawan suami...rumah pengantin pompuan dah buat kenduri awal bulan december hari tu... lauk pauk yang sangat sederhana tapi sedap.... inilah buah tangan untuk tamu yang datang...cantikkan kek ni...saiznya besar ni.... geng oren....itulah rakan-rakan lama sekolah my dh dan saudara idan...semua janji nak pakai baju oren, tapi ada juga yang tak berbaju oren...
lepas kenduri saudara idan kami ke rumah prof nidzam di bangi juga...semua rakan yang hadir di kenduri saudara idan ikut sama ke rumah prof nidzam....seronok tak terkatalah murid-murid tua ni setiap kali dapat berkumpul macam ni... nombor dua dari kiri tu, mesti ramai student UiTM yang kenal, terutama UiTM shah alam (datuk abdullah mohamad said, still single)....dan sebelahnya tu (bersongkok) seorang chef yang hebat juga tu, tapi bukanlah celebrity chef seperti chef wan...namanya chef rashidi manap... kueh-mueh hidangan rumah prof nidzam dan dr suzana... yang ni mestilah satay kajang samuri...mana ada satay lain lagi kat area situ... pssttt....ada cakap-cakap belakang (orang pompuanlah) yang kata cucur ni chef rashidi yang buat, betul ke...tak kut...masa bilalah pulak dia nak buat cucuq ni...tapi memang dia yang bawa sebagai buah tangan kepada prof nidzam...nampak cantikkan! tak seperti cucuq yang biasa kita beli kat tepi jalan tu...

dalam suasan gembira bertemu kawan-kawan...kami terima berita yang mak mertua saudara idan meninggal dunia sekitar jam empat petang...berkejarlah pula ibubapa pengantin lelaki ke kelang untuk menziarah mak/mertua yang baru menghembuskan nafas yang terakhir...itulah janji Allah swt kepada kita...dalam satu masa ada dua suasana yang berbeza...ada suka dan ada duka...

No comments:

Post a Comment