Tuesday, November 30, 2010

best ever pumpkin cheese cake...

saya dah jumpa, inilah dia best ever pumpkin cheese cake...kalau saya kata best ever tu, memang bestlah, macam best ever carrot cake saya tu...puas saya mencari-cari resepi kek keju labu yang memang sedap dan akhirnya terjumpa juga...dan semalam tanpa membuang masa saya pun menggodek dan menyepahkan dapur demi kerana nak makan kek yang sedap ini...

dan kerana semangat yang berkobar-kobar disebabkan terjumpa resepi yang best ni, maka saya pun carilah labu yang kononnya berkualiti...dan saya dapat...
tapi waduh mak....harganya...saya memang nampak harga labu ni sekilo RM11+...tapi ambik juga dan suruh elah timbangkan...yang maid bertuah ni pun main timbang je dan letak dalam troley....sampai rumah masa saya nak buat kek ni baru dia cakap...

"buk, mahal sangat labu ni ya..." berapa? saya tanya kat dia..."22 ringgit buk"...
terbeliak biji mata saya...hah! 22 ringgit, mahalnya..."kenapa tak bagitau saya masa kat tesco tadi....dah sampai rumah baru cakap"...
"oh! saya ingat ibu tak kesah...orang yang timbang tu cakap sama saya, betul ke awak nak beli labu ni, takut saya tengok harganya, saya pun tak sanggup nak beli, saya jawab iyalah, nak belilah"...
ewah! ewah!...pandailah pulak dia buat keputusan bagi pihak saya...tapi tak ngapalah...baru 22 ringgit, bukan 220 ringgit...kek kat secret resepi tu lagilah mahal, sebiji lebih RM60...belum tentu depa guna good qualiti ingredients...ni home made cheese cake...guna bahan berkualiti...pasti lebih berbaloikan!

nak tengok tak labu RM22....nilah rupanya... oklah, tutup cerita labu 22 ringgit, kita sambung cerita cheese kek yang sedap ni....

resepi untuk crust bahagian bawah... 200g ginger snaps....yang ni saya guna tesco brand ginger cookies...
120g butter, melted
2 tbs brown sugar
pinch of salt

hancurkan ginger cookies dalam food processor, kemudian campur dengan semua bahan lain... saya guna small aluminium foil macam ni sebagai acuan cheese kek ini, jika ada bekas/mangkuk kaca kecil yang tahan panas anda boleh gunakan...

masukkan cookies crumb tadi ke foil cup dan tekan sedikit...buat sampai habis.

main ingredients
3 ketul cream cheese philadelphia atau lain brand (total weight 750g)
1 cup pumpkin puree (rebus labu dan hancurkan)
1/2 cup sugar
1/2 cup sour cream
2 eggs
1 tsp salt
1/4 cup all purpose flour
1/2 tsp cinnamon powder
1/2 tsp ginger powder
1/4 tsp nutmeg powder
pinch of clove

cara nak buatnya sangat senang....masukkan semua bahan dalam food processor dan kisar hingga semua mix up dan sebati....

lepas tu...sudukan kedalam small aluminium cup tadi... nak bakar kek ni tak boleh macam kita bakar kek biasa....susunkan kek dalam bekas tahan panas seperti photo atas ni dan tuangkan air mendidih hingga ketinggian separuh bekas kek tu....bakar selama lebih kurang 40 minit at 170 C ...

Monday, November 29, 2010

salmon and prawn puff

hari tu tengok mat gebu buat fresh fruit puff pastry nampak sedap sangat...teringin juga nak buat macam mat gebu tu....tapi nak buat savoury puff.....hasilnya macam photo kat atas tulah...saya guna fresh salmon and large prawn....mix with mayonnaise, fresh dill and basil.

bawah ni sedikit panduan... season salmon and prawn with salt and pepper and grill hingga masak. letak dalam mangkuk besar dan hancurkan salmon dan buangkan tulangnya. campurkan udang dan bawang. masukkan beberapa sudu besar mayonnaise, 1/2 sdt serbuk paprika, fresh basil and dill (potong halus) dan akhir sekali perahkan air jus lemon (half lemon). tambahkan garam jika perlu... sebelah bawang besar dipotong nipis dan masak atas grill yang sama hingga kekuningan... fresh basil and dill, potong halus... campurkan semua bahan dan gaul rata. rasa garam dan perisanya... saya menggunakan 2 bungkus puff pastry...dapat buat 10 puff pastry....anak-anak saya kata, kenapa mama buat sikit sangat, tak cukup....saya kata testing dulu...jika sedap lain kali kita buat lagi dan kita double the quantity...hehe... potong bahagian tengah pastry... letakkan atas kepingan yang tidak dipotong dan sapukan dengan kuning telur... bakar dalam oven selama 15 minit @ 210C....keluarkan dari oven...letakkan salmon mixture tadi dan tambahkan mayonnaise....masukkan semula kedalam oven dan bakar lagi hingga pastry benar-benar masak....sekitar 10 minit lagi... sangat sedap....yummy!

Saturday, November 27, 2010

rendang besar gulai kawah

setiap kali ada kenduri-kendara saudara mara di kampung terutama saudara-mara sebelah suami saya pasti tidak menolak untuk ikut sama...terasa pula rugi kalau tak ikut...berbanding kenduri-kendara di KL ni...

Mengapa kebanyakan khidmat catering di KL ni hanya tahu masak hidangan yang standard sahaja...i.e. rendang daging, ayam masak merah, dalca dan acar...kenapa tidak pelbagaikan cara masakan mereka...mungkin mereka nak senang cerita...janji tetamu datang ada makanan...atau mungkin itu saja yang termampu di hidangkan oleh tuan rumah....tapi tak juga...sesetengah kenduri kahwin yang pernah saya hadiri (KL)....tuan rumahnya orang berada....hiasan kemah dan pelaminnya sahaja menelan belanja ribuan ringgit...berbanding kenduri orang kampung yang sangat ala kadar.....

jika orang kampung kenduri, niat mereka memang nak menjamu tetamu dengan sepenuh hati dan bukan setakat asal ada...memang itulah yang saya perhatikan sejak dulu lagi...walaupun ekonomi mereka tidaklah sekukuh ekonomi orang bandar yang berduit, tapi mereka memang sangat ikhlas bila tiba bab memberi tamu makan, terutama makan kenduri kahwin....yelah mungkin itulah majlis makan-makan besar yang mampu mereka adakan berbanding orang pekan yang saban waktu mengadakan kenduri dan majlis makan-makan...oleh itu sebolehnya mereka ingin hidangkan juadah yang sedap yang mampu membuatkan tetamu yang hadir makan sehingga menjilat jari...

memang betul...saya memang jarang tambah jika makan kenduri lauk standard di KL ni...tapi kalau kenduri orang kampung...hmm...rugi rasanya kalau tak makan puas-puas...

lagi pun kenduri-kendara di kampung masih lagi secara gotong-royong...seluruh kaum keluarga, saudara mara turun untuk membantu...dari mula menyembelih kerbau atau lembu sehinggalah kepada mencuci periok belanga dan menyimpan pinggan-mangkuk.....ketika kenduri nilah mereka berimaginasi dan mereka-reka nak masak hidangan yang exotic yang hanya layak di masak dan di hidangkan ketika kenduri kendara dan sebagainya...

oleh kerana saya dan hubby orang perak dan mertua orang penang...hidangan yang berunsurkan kari memang diutamakan...rempah kari mereka bukan rempah paket seperti yang biasa digunakan oleh pengusaha catering...mereka proses rempah sendiri...dan hasilnya sangatlah ump!

photo-photo kenduri dirumah bapa saudara hubby tadi mampu menceritakan kepada anda apa yang saya maksudkan...

sayur lemak umbut nyioq (kelapa)...sangat jarang dapat makan gulai macam ni...kecuali ketika kenduri...
 
rendang besar...rempahnya di impot dari utara...
 
gulai kerbau...


gulai perut kerbau...


umbut kelapa di buat masak lemak manis....sedapnya...
 
penyedap hidangan....ikan masin...
  maklang mah, mak saudara hubby yang di bawa khas oleh abangnya untuk masak rendang dan gulai kerbau....sehebat mana pun chef-chef yang punya nama dan terkenal diseluruh dunia dengan masakan mereka, mereka masih belum boleh menandingi masakan orang-orang seperti ini....jika boleh saya pun nak berguru dengan maklang....

esok saya ada tiga jemputan kenduri yang mesti di hadiri....tapi semuanya di sekitar kuala lumpur....dan saya dapat bayangkan apa jenis lauk-pauk yang akan di hidangkan...hehe....
tak mengapa...saya memenuhi jemputan kawan....rezeki jangan ditolak...tak baik...

Friday, November 26, 2010

masala roast chicken

ramai yang bertanyakan resepi ni...tersilap, cepat sangat saya letak photo ni kat facebook 1001resepi sebenarnya...patutnya masukkan entri kat blog dulu baru upload photo kat fb 1001resepi, baru betul ya tak....

grill atau roast chicken photo ni sama seperti grill chicken yang dah banyak kali saya buat sebelum ni...cuma kali ni saya menggunakan garam masala, chili flake, powder ginger, olive oil, salt and pepper dan sikit perisa sos ikan...marinade setengah jam sebelum panggang dalam ketuhar selama sejam...pusingkan ayam selepas 30 minit.

bila ayam dah masak, pindahkan ke pinggan hidang. tuangkan sedikit susu cair kedalam bekas panggang tadi dan tambahkan sedikit campuran tepung jagung dengan air. masukkan semula kedalam oven dan panaskan selama 10 minit atau sehingga gravy pekat...tuangkan gravy keatas ayam dan hidang...

ops! terlupa satu lagi ingredient...i.e. lime or lemon juice....mix sekali semasa marinade ayam tersebut.

Thursday, November 25, 2010

pizza lagi....

mesti ada yang kata...asyik pizza je dia ni...dah macam orang itali pula...semalam lasagna hari ni pizza...

yelah, memang betul...anak-anak saya ni macam dilahirkan di itali pulak...kejap, spaghetti, lepas tu lasagna, hari ni pizza...sikit lagi beraboklah depa cakap bahasa italia...hehe...

kalau dulu-dulu masa kecik, saya hanya biasa makan lempeng kelapa, lempeng pisang, pastu cucur bawang, cokodok pisang, lepat pisang...memang tak pernah langsung merasa makanan orang putih ni...tapi zaman anak-anak kita ni dah jauh berbeza...lagi pun dah saya sendiri pun tak rajin nak buat kueh-mueh traditional kita, maka tak boleh nak salahkan anak-anakkan....

hari ni saya buat pizza untuk kesekian kalinya...resepi rotinya memanglah lain...setiap kali buat roti pizza basenya memang berlainan...saya sentiasa ingin mencuba resepi roti pizza berbeza, nak tengok mana yang best...

resepi roti kali ni saya menggunakan bread flour pula...1 kotak bread flour tu ada dua bungkus tepung yang dibungkus berasingan...jadi saya buat sebungkus dulu. lain-lain bahan ialah sebungkus ragi segera, 1 sdt gula, 1sdt garam, 2 sdb olive oil dan lebih kurang 1 cawan air suam. caranya: letakkan tepung dalam mangkuk. campurkan garam, gula dan olive oil kedalam air suam, lubangkan bahagian tengah tepung dan letakkan ragi. tuangkan campuran air suam tadi dan gaul rata. uli sebentar. letakkan doh pizza kedalam bekas yang telah di oles dengan minyak dan tutup dengan kitchen towel. biarkan doh setengah jam. tumbuk bahagian tengah doh dan uli sikit lagi. bahagikan doh kepada beberapa bahagian dan tekan sehingga nipis. sapukan sos dan letakkan bahan-bahan yang anda suka. bakar sehingga kekuningan...

banana split

selingan...

teringin pula saya nak makan ice-cream yang popular seantaro dunia....apalagi kalau bukan es-krim pisang terbelah dua...semua orang pasti tahukan....banana split...

saya mula makan ice-cream ni ketika usia belasan tahun....dimana lagi kalau bukan di A & W drive in, PJ....itu pun bapa saudara yang belanja....selepas tu memang saya peminat ice-cream banana split...tak kira ada ice-cream yang lebih sedap dari ni pun saya tetap mahukan banana-split...

hari ni ketika ke tesco saya teringat nak buat sendiri banana split....ah! bukannya susah sangat....semuanya ready made....cuma susun dalam mangkuk...dan sendiri makan.

jadi saya pun belilah pisang, ice-cream, kacang yg dah siap bergoreng, cream, chocolate sos....yang takda cuma fresh cherry...

tapi seperti yang selalu saya katakan, saya ni bukanlah seni sangat orangnya....nak senduk ice-cream supaya bulat dan cantik pun tak pandai...ikut dan jelah....janji rasanya sama seperti ice-cream banana split yang selalu saya makan di luar tuh...:) cubalah tengok betapa cantiknya ice-cream banana split ni berbanding dengan ice-cream banana-split saya...memang jauh berbezakan...yang sama mungkin rasanya saja...nantilah saya pasti nak cuba buat lagi hingga cantik walau pun tak secantik ice-cream dalam gambar ni...:)

kedai makan shamsudin...hochiminh

bandar ho chi minh memang tak susah nak cari makanan muslim/halal food....di tengah bandar serta di pinggir bandar...cuma kita kena tahu lokasinya....jika ada gps lebih baik....bagi yang ikut travel agent memang tidak jadi masalah...

antara kedai makan yang popular yang sempat kami singgah adalah kedai shamsudin yang terletak agak jauh juga dari hotel penginapan kami...kami dinner di situ pada malam pertama tiba di ho chi minh....ketika itu orang tak ramai....oleh itu makanan cepat dihidang dan masih panas lagi...

kedai shamsudin memang menjadi tumpuan pelancung muslim...terutama pelancung dari malaysia....:)
ikan yang di goreng garing...kemudian di tabur bawang, daun parseley, cili dan kicap...simple yet delicious...
ayam goreng lada hitam...memang sedap.......
telur dadar....macam telur dadar kat kuala lumpur juga....hehe....dan bawah ni kueh bingka ubi yang sedap...

Wednesday, November 24, 2010

rendang sotong

jemu makan rendang ayam, hari saya cuba pula buat rendang sotong....wallah!....memang sedap...cepat di masak dan sedap dimakan....resepinya sangat serupa dengan resepi rendang ayam yang telah saya berikan sebelum ini.....cuma kuantitinya haruslah dikurangkan sepadan dengan kuantiti sotong yang nak di rendang....

untuk resepi rendang diatas...saya menggunakan

10 ekor sotong besar, belah, besihkan dan potong kecil
6 sdb bawang besar kisar
3 sdb bawang kecil merah kisar
1 sdb halia kisar
1 sdb bawang putih kisar
1 sdb lengkuas kisar
2 sdb serai kisar
4 sdb cili kering kisar
1 cawan santan pekat
2 sdb kerisik
1 helai daun kunyit, hiris halus
3 helai daun limau
cili merah, hijau dan bawang besar hiris

masukkan sotong dan semua bahan kisar kedalam kuali dan masak sehingga sotong empuk dan sos rendang hampir kering...masukkan santan, bahan perisa (garam, gula, sos ikan, asam keping), kacau rata dan biarkan pekat...akhir sekali masukkan daun kunyit, limau, cili dan bawang besar...kalau sebentar, angkat dan hidangkan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...